Radnici iz Tuzle ostaju u Orašju

Radnici tri tuzlanske firme, „Dite“, „Livnice“ i „Aide“, te „Konjuha“ iz Živinica, ostaju i noćas u Orašju u čekanju susreta s predstavnicima Kantonalne vlasti i odgovora na zahtjeve.

Bosna i Hercegovina 27.12.2014 | 20:17
Radnici iz Tuzle ostaju u Orašju

Ukoliko do ponoći ne postignu dogovor, predstavnici sva četiri sindikata najavili su sutra ujutro pohod na granicu.

„Mi samo tražimo pravo na rad i mogućnost da od svog rada živimo, a s obzirom da nam je uskraćeno sve pa čak i ono što smo zaradili, nemamo razloga da ostanemo u zemlji kriminala i korupcije“, saglasno je 123-je radnika koji su nakon 75 kilomnetara u tri dana pješačejnja noćas pred ponoć stigli u Orašje s namjerom da napuste zemlju.

„Uništila nas je vlast i pljačkaška privatizacija a gladan stomak doveo na granicu“, ističu predstavnici radnika.

Jednako smo obespravljeni, poniženi i opljačkani svuda u ovoj zemlji a vlast ni ovaj protest ne shvata ozbiljno, kaže najstarija radica „Dite“ i dodaje – protest u ovom državnom preduzeću traje pet godina a krivične prijave za pljačku isto toliko u ladicama istražitelja.

Radnici su smješteni i zbrinuti u oraškim školskim objektima čekali i današnje zasijedanje kantonalne Vlade i ispunjenje prvog - minimalnog uslova za prekid protesta – uplate jednokratne pomoći od 400 maraka. Ukoliko noćas do 24 časa niko iz Vlade ne dođe na sastanak u Orašje, sutra ujutro, dogovorili su se, izlaze na granični prelaz.

Hoće li učesnici ovog dugog marša tihe pobune u borbi za ljudska i radnička prava kući ili na granični prelaz i u nastavak protesta, znaće se već sutra u prijepodnevnim časovima.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko

28.12.2014 09:54

Sto idu prema zapadu trebali su prema istoku odakle su i dosli u Antaliju.

ODGOVORITE
Name

Trko

28.12.2014 10:15

Izabrali ste i vi vlast kontinuiteta,proucite malo sta to znaci. Drzite se i vi Izetbegovica kao Srbi Dodika i polako ce te i vi zavrsiti u kontejnerima.Niste bolje zasluzili i ne zanima se niko ni u svijetu za narode koji izbore koriste samo za cikanje drugima.

ODGOVORITE