Danas nastavak rasprave o Prijedlogu ekonomske politike

Razmatranjem Prijedloga ekonomske politike za narednu godinu, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas će u Banjaluci nastaviti posebnu sjednicu.

Republika Srpska 27.12.2014 | 08:25
Danas nastavak rasprave o Prijedlogu ekonomske politike

Rasprava o Prijedlogu ekonomske politike za narednu godinu počela je juče, a ovaj dokument poslanici razmatraju po hitnom postupu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavljajući prijedlog dokumenta poslanicima, izjavila je da su privredni rast i zapošljavanje prioritet ekonomske politike u 2015. godini, a da bi se to postiglo potrebno je dodatno rasterećenje privrede kroz fiskalne i druge mjere, stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje i reforma tržišta rada.

Cvijanovićeva je naglasila da će, i nakon uvođenja neoporezivog dijela dohotka od 200 KM i rasterećenja privrednika od gotovo 400 KM na godišnjem nivou po radniku, posebna pažnja biti posvećena iznalaženju optimalnog poreskog opterećenja oporezivanja rada, a sve s ciljem dodatne podrške privredi za povećanje zaposlenosti u realnom sektoru.

Ona je izjavila je da se očekuje stabilizacija privrednih kretanja, te da se procjenjuje da će stopa realnog rasta BDP-a u ovoj godini iznositi 0,1 odsto, a u 2015. godini 1,9 odsto, čemu će najviše doprinijeti povećanje izvoza, te značajna investiciona ulaganja.

U okviru rasprave o Prijedlogu ekonomske politike Skupštini su se obratili predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada, te predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić.

Dnevnim redom posebne sjednice predviđeno je i razmatranje Prijedloga budžeta u iznosu od 2,033 milijarde KM.

Tokom posebne sjednice biće razmatrani i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović na početku skupštinskog zasjedanja obavijestio je narodne poslanike da je Vlada Republike Srpske iz skupštinske procedure povukla Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga po hitnom postupku.

On je rekao da će dan za glasanje biti nakon apsolviranja cjelokupnog dnevnog reda - orijentaciono sutra.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

vojnik rs

27.12.2014 07:53

uzimajte vi sebi dnevnice ,za novu godinu ,da imate na Jahorinu ici, a ekonomije nigdje ni na vidiku, raspravljajte o kreditima kako ce ovi vracati,sto ste im vi dali, da ne idete prositi od MMF.

ODGOVORITE
Name

Ja

27.12.2014 09:36

A zar nisu trebali juce i raspravljati i o ko bre ubi Gavrila?

ODGOVORITE
Name

Ja

27.12.2014 10:45

A ko ubi "Bobar" banku?

ODGOVORITE