Ima li šanse za privredni razvoj Srpske?

Privredni razvoj Republike Srpske nije upitan ukoliko mu se pristupi na pravi način i ukoliko se riješe pitanja i problemi koji stvaraju zastoj, istaknuto je u emisiji "Izazovi" BN TV.

Republika Srpska 27.12.2014 | 07:47
Ima li šanse za privredni razvoj Srpske?

Iako je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla da su u Prijedlogu ekonomske politike ključne reformske oblasti oporavak privrede i nopvi privredni rast poljoprivrednici smatraju da su mjere uopštene i da moraju biti konkretne.

"Mislim da je prazna priča pričati i planirati nešto za 2015. godinu jer prvo treba završiti prethodnu godinu. Budžetom je planirano 60 miliona za 2015. kao i u 2014. gdje je isplaćeno samo 26 miliona. Kako onda vjerovati u plan budžeta za 2015.", kaže Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja "Stočar"

U Savezu udruženja malih akcionara smatraju da se prije svega mora riješiti pitanje kriminala i korupcije.

"U oporavak privrede vjerujem ako se riješe pitanja borbe protiv kriminala i korupcije koji je po mom mišlkjenju rak rana privrede ne samo Republike Srpske, nego i u BiH", smatra Nebojša Jugović predsjednik Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske.

Uprkos proizvodima koji su traženi na tržištu, zbog blokiranja računa u Bobar banci upitan je opstanak bijeljinskog "Elvaka". Radnici ove firme štrajkuju od ponedeljka,a predsjednik Štrajkačkog odbora Miloš Pekić smatra da je za to odgovorno rukovodstvo "Elvaka"

"Štrajkujemo jer su nam blokirani računi, ne možemo da funkcionišemo, i što ne znamo dalju budućnost "Elvaka", ne treba nama pomoć da nam neko da novac, nama treba da nas odblokiraju, da stvaramo novac", kaže Pekić.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske ponovilu su da neće podržati novi Zakon o radu.

"Ja mislim da je u ovom trenutku sve moguće kada je u pitanju oporavak privrede. A kada govorimo o budžetu i poslovnom ambijentu koji treba da oporavi privredu, Sindikat je bio spreman prije dva mjeseca da da svoje komentare i prijedloge na ekonomsku politiku. To smo smatrali svojom obavezom zbog stvaranja pozitivnog ambijenta", kaže član Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske Goran Savanović.

Ako hoćemo da opstanemo na tržištu i da imamo privredni razvoj moramo štiti opšti interes, a ne interes pojedinca, kažu u Savezu udruženja malih akcionara.

BN TV

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

26.12.2014 22:10

Nema!

ODGOVORITE
Name

Miki

26.12.2014 22:52

Nema ništa od opooravka privrede RS sve dok je Baja i njegova klika na vlasti .Njegova strategija je nacionalizam,ugroženost RS ,ruski investitori(krimosi) Birać,Rafinerija Brod,Bobar i td.

ODGOVORITE
Name

Ikona

26.12.2014 23:04

U ovako korumpiranoj državi, sa ovakvim nepismenjacima na svim položajima, nema nikakve šanse da bude bolje. Sjetite se samo ko je predsjednik republike a ko predsjednik vlade. Sjetite se svih koji su 1996-te hodali goli i bosi, a danas ne znaju gdje šta sve imaju. Sposobni? Da, jesu, ali za organizovani kriminal. U tom su eksperti. Hvala stranim silama koje ističu da su uredjene države, što su nam ovo napravili. Pomogli su šljam da nam uništi živote. Potpuno. Hvala im još jednom.

ODGOVORITE
Name

heo

27.12.2014 01:36

Ako imate problema tu je Biskup Durak taj je prodao ne samo Zaduzbine nego i Boga Oca pa trazite pare od njega.Propali elektricar i propali pop je sad promjenio vjeru,predstavlaj se kao Biskup i nasljednik arhijeretika pedofila Pape.Tu je i nastrani pedofil,lopov i seksualni prestupinik Atanasije Rakita koji je pokrao Srbe iz BH pazno im obecavajuci pomoc i uzimajuci pare od njih u BG.Tek on kakvo zlo radi Srbima ne mozete ni da zamislite.Mozda ce vam biti jasno ako kazem da je najbolji drug sa Cedomirom Jovanovicem,Djindjicem,Picoustim i svim onim koji su se zalagali za bombardovanje Srba i prodaju srpske zemlje.

ODGOVORITE
Name

Djulbijaza

27.12.2014 05:49

Nema sanse za privredu RS jedino da lopovi vrate pare sto su pokrali ali to je ne moguce ko moze nek bjezi odavde trcecim korakom

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

27.12.2014 07:22

O kakvoj, o kojoj privredi se ovdje moze razgovarati- Baja Laktasenko je sve unistio i ono malo sto je bilo?

ODGOVORITE
Name

optimista

27.12.2014 07:29

Nema.

ODGOVORITE
Name

Tatjana

27.12.2014 08:10

Ima li šanse za privredni razvoj Srpske? ---- Da li je ovo trik pitanje?

ODGOVORITE
Name

Opozicija

27.12.2014 09:01

Ima nade da ima pametnih ljudi . Da je ulozeno 100 miliona manje u zgradu vlade i to ulozeno u stocarstvo na Manjaci sad bi gore bilo bar pola od milion grla o kojima prica ministar poljoprivrede. I tako dalje ... Ovako bice 5% onih koji imaju i posao i stan, kucu, vikendicu, bazen pri tom nisu u biznisu nego na drzavnim jaslama a ostala bijeda ce to da im zaradjuje. Zato im to treba srusiti i oteti da buduci vide da se ne isplati uzimati sebi prije nego sto se narod ne nahrani .

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

27.12.2014 10:21

Po meni,kada se radi o ekonomiji,u emisiji su trebali da učestvuju i ekonomisti.Ipak su oni kompetentni.

ODGOVORITE
Name

Ljubo CH

27.12.2014 11:18

Postovani prijatelji evo citam ove vase komentare i sam se pitam da li je iko kod nas bar malo realan i normalan, svi kukaju na presednika i vlast ali mi sami moramo da se iz korena promijenimo i da uzmemo stvari u svoje ruke i da brate nesto radimo jer narod je kod nas bez radne discipline bez morala itd sve smo najvise sami krivi za to.A vlada ce se poboljsati kar sve bude u redu.Toliko pozdrav iz disciplinovane zemlje Svajcarske Ljubo.

ODGOVORITE
Name

Hamal

27.12.2014 11:19

Pitanje je jako delikatno. Da se posavjetujemo sa gospodinom M. Lazanskim, mislim da bi tad dosli do nekog korektnog odgovora.

ODGOVORITE