Najskuplji hljeb na svijetu

Jedna španska pekara u svoj regularan asortiman proizvoda uvrstila je i hljeb koji košta 117 evra po vekni teškoj svega 400 grama, od čega je više od pola zlatna prašina.

Svijet 24.12.2014 | 14:27
Najskuplji hljeb na svijetu

Ko kaže da je kriza i da svijet nema para? Ako posjetite seoce Algatocin u Andaluziji i pronađete porodičnu pekaru po imenu "Pan Pina", na njihovim policama naći ćete u redovnoj ponudi veknicu zlatnog hljeba koji košta 117 evra.

Svaki hljeb težak je oko 400 grama, umiješen je brašnom od cijelog zrna, sa dodatkom spelte i dehidriranog meda, prenosi Telegraf.

Međutim, to nije sve, za ovakav hljepčić utroši se još 250 grama jestive zlatne prašine, jedan dio u samom tijestu, a ostatak posut po hrskavoj korici.

"Naš zlatni hljeb je veoma popularan i izvozimo ga širom planete. Bogataši vole da se razbacuju na ovako skupe proizvode. Kupaca najviše ima u Kosta del Sol region, Rusiji, Kini i zemljama Bliskog istoka. Ljudi vjeruju da je mala količina zlata veoma dobra za varenje, a i ostali sastojci su veoma kvalitetni i organskog porijekla", kaže Huan Manuel Moreno (41) pekar čija porodica se već 70 godina bavi ovim zanatom.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bl

24.12.2014 17:44

U PEKARI DJURIC JE MALO JEFTINIJI A KADA POSKUPI GORIVO ON ODMAH TRAZI POSKUPLJENJE HLJEBA A SADA POJEFTINILO GORIVO ZA 50 PFENINGA A CIJENA HLJEBA ISTA SRAMOTA

ODGOVORITE