U Doboju i Petrovu i dalje neispravna voda

Na području dobojske Mjesne zajednice Suvo Polje i dalje je na snazi zabrana upotrebe vode za piće iz vodovoda jer je laboratorijskim analizama potvrđeno prisustvo arsena, potvrđeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Republika Srpska 24.12.2014 | 10:45
U Doboju i Petrovu i dalje neispravna voda

Ova voda može se koristiti samo kao tehnička voda.

Voda još nije za piće ni u opštini Petrovo iz izvorišta Jama, gdje su, bez obzira što je odmah isključeno sa vodovodnog sistema, ponovo uzeti uzorci, a analizama je potvrđeno prisustvo žive.

Ovo mjesto se snabdijeva samo sa izvorišta Volujak, na kojem je analizom zahtijevano ispitivanje prisustva žive i rezultatima analize je utvrđeno da je uzorak ispravan.

Na području opštine Petrovo uzorkovanje je ponovljeno i u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kakmužu, gdje je analizom utvrđeno prisustvo žive, kao i u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić", gdje je analizama utvrđeno da je uzorak ispravan.

Uzorkovanje je ponovljeno i u opštini Šamac, u mjestima gdje se voda ne koristi za piće još od poplava, a stanovništvo se snabdijeva vodom za piće iz cisterni. Rezultate ovih analiza Inspektorat još čeka.

U narednom periodu ponovo će biti uzeti uzorci vode iz vodovodnih sistema radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar