Neodrživi bliski odnosi i sa Rusijom i sa EU

Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj ocijenio je danas u Novom Sadu neodrživom politiku aktuelne vlasti u Srbiji koja zagovara bliske odnose i sa Rusijom i sa EU.

Srbija 23.12.2014 | 14:09
Neodrživi bliski odnosi i sa Rusijom i sa EU

"Politika vlasti, koja zagovara bliske odnose Srbije i sa Rusijom i sa EU, jednostavno je neodrživa, jer je svakom normalnom jasno da se ne može sedeti na dve stolice", rekao je Šešelj novinarima ispred zgrade Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu.

Na pitanje kakvu bi ekonmsku politiku vodio da je na mjestu premijera Srbije Aleksandra Vučića, Šešelj je odgovorio da bi prvo zaštitio domaće poljoprivrednike, posebno proizvođače hrane.

"Naši poljoprivrednici ne mogu da se takmiče sa seljacima iz EU, jer oni imaju ogromne subvencije. Zato bi našu poljoprivrednu proizvodnju, posebno proizvođače hrane, zaštitio carinama, koje bi bile barem na nivou subvencija što ih države EU daju svojim poljoprivrednicima", rekao je Šešelj.

Šešelj je ocijenio da je AP Vojvodina u ovom trenutku "zrela" za nove izbore, jer pokrajinska vlast više nije legitimna.

"Pokrajinska vlast više nije legitimna, jer je Demokratska stranka /DS/ na prethodnim izborima osvojila mnogo manje glasova nego na onim održanim pre toga. To je dokaz da se promenila volja naroda. A čim se promenila narodna volja, to je jasan znak da su u Vojvodini potrebni vanredni izbori", dodao je Šešelj.

Drugi razlog za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora lider SRS-a vidi u promjeni izbornog principa u Vojvodini.

"Prije je u Vojvodini postojao protivustavan izborni princip. Tada se pola poslanika Skupštine AP Vojvodine biralo po većinskom, a pola po proporcionalnom izbornom principu. Nedavno je propisano, međutim, da se izbori u pokrajini, kao i u celoj Srbiji, mogu vršiti jedino po proporcionalanom principu. To znači, da se odmah ide na nove izbore, da bi se prema tim pravilima proverila narodna volja", naveo je Šešelj.

Šešelj kaže da nije zamjerio predsjedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru što mu danas nije odobrio da prisustvuje sjednici pokrajinskog parlamenta.

"Uprkos tome, ja i dalje veoma cenim gospodina Pastora. Od kad je on na čelu Saveza vojvođanskih Mađara /SVM/, ta stranka je izuzetno korektna prema Srbiji, kao svojoj državi. Za razliku od prošlih vremena kad su tu stranku vodili lideri koji su uvek bili uz antisrpsku opoziciju", naveo je Šešelj.

Lider SRS-a Šešelj i potpredsjednik stranke Milorad Mirčić uputili su ranije zahtjev Pastoru da današnjem zasjedanju Skupštine AP Vojvodine prisustvuju kao građani.

Pastor im to nije odobrio, s obzirom, kako je naveo u svom saopštenju, da ne postoji poslovnička mogućnost da se udovolji zahtjevu Šešelja i Mirčića, da kao građani prisustvuju sjednici Skupštine AP Vojvodine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sivi kamen

23.12.2014 14:21

Svako na svoju stranu, za svojim interesom.

ODGOVORITE