Smanejna nezaposlenost za skoro 10 odsto

Srbija danas ima najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih pet godina, i ona je 17,6 odsto rekao je u Parlamentu predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, napominjući da je nasleđena stopa nezapooslenosti od prethodne vlasti bila 26,7 odsto.

Srbija 23.12.2014 | 07:45
Smanejna nezaposlenost za skoro 10 odsto

Premijer Srbije je pred Parlamentom istakao da smanjenje nezaposlenosti građana Srbije nije rezultat samo otvaranja novih radnih mjesta nego i poboljšane discipline rada inspektora rada.

“To je veoma važno za radnike jer ti radnici danas imaju socijalno i zdravstveno osiguranje, bezbjedniji su, kazao je Vučić i podsjetio na nepovjerenje u novi Zakon o radu i pretpostavku da će doći do 300 hiljada novih nezaposlenih u Srbiji.

“A gdje tih 300 hiljada novih nezaposlenih. Mi se ponosimo tim Zakonom i cio svijet nas hvali zbog toga. Cio svijet. I oni koji su nas kritikovali pošto nemaju čim drugim da se pohvale kad odu u inostranstvo hvale se tim Zakonom”, rekao je Vučić u svom obraćanju poslanicima.

On je poslanicima takođe rekao da želi da se u Srbiji formira zdrav sistem i da opstanu samo oni privrednici koji su sposobni za borbu na tržištu a ne da čupajući pojedine tajkune država sama sebe dovodi do gubitka.

“Ono što ne prođe na tržištu nije prošlo i tačka. Sada pravimo zdrav sistem” izričit je bio prvi čovjek Vlade Srbije.

Rekao je i da nije u stanju da provede reformu privatizacije srpskih sportskih klubova.

“Zato što svi živimo u 1960. godini, u radničkom samupravljanju, gdje mislimo da na pripada Crvena zvezda i Partizan. Nemoj da nam pripada, nađite bilo koga da mu pripada i jedno i drugo samo neka plaća poreze državi i neka izvuče iz bule te klubove. Ali ne možemo to da provedemo jer ja znam da kada ovo izgovorim mene sutra na stadionu čekaju povici i transparenti zbog toga što sam tražio privatizaciju, a to je jedino zdrav sistem. E zato su Real Madrid i Čelzi i drugi mnogo jaci od svih naših, Ne može! To u Srbiji ne može,” objašnjava premijer Srbije.

Nezadovoljan je i zbog činjenice da se u Parlamentu ne cijeni trud koji Vlada ulaže u uštede.

“Kažemo vam da smo rebalansom budžeta uštedjeli smo 300 do 350 hiljada evra, da smo 300 hiljda evra manje potrošili nego što smo vam rekli da ćemo potrošiti i ... ne valja! Šta god da se uradi vama ne valja”, oštro je kritikovao poslanike Vučić.

Prijedlog budžetza Srbije za narednu godinu je 924,24 milijarde dinara a Vučić je dodao da se na njemu radilo četiri mjeseca u saradnji sa MMFom.

BN TV

 

Komentari / 0

Ostavite komentar