EP: Norvežankama titula, Crnogorke bez medalje!

Norveške rukometašice u Budimpešti su posle dve godine opet postale evropske šampionke. Ženska rukometna reprezentacija Švedske osvojila je bronzu na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Ostali sportovi 22.12.2014 | 15:40
EP: Norvežankama titula, Crnogorke bez medalje!

Reprezentacija Norveške u finalu prvenstva Evrope je pobedila Španiju rezultatom 28:25 (10:12).
Španija je posle trijumfa nad Crnom Gorom u polufinalu pretila da će skinuti skalp još jednom favoritu. Igrala je bolje u prvom poluvremenu, kada je imala najveću prednost od pet golova (5:10 - 19. minut), međutim, nije istrajala u tom ritmu.

Norvežanke su u 35. minutu preokrenule na 16:15 i prednost više nije prelazila na stranu ekipe sa Pirineja.

Dva puta se Španija vraćala sa "minus dva" (18:18, 20:20), ali vođstvo od 24:20 u 48. minutu pokazalo se nedostižnim.

Kristin Rigelhut Koren dala je čak 10 golova, a Nora Merk sedam.

Norvežankama je ovo bilo sedmo uzastopno finale EP i peta titula u tom periodu, od toga druga u okršajima sa Španijom, posle 2008. Ukupno su šest puta bile najbolje na "starom kontinentu".

Treće mesto osvojila je Švedska, dosadašnji šampion Crna Gora je četvrta, dok je Srbija zauzela 15. mesto, izgubivši sve tri utakmice prve faze u Osijeku.

Šveđanke su u meču za treće mesto, u nedelju u Budimpešti, pobedile selekciju Crne Gore rezultatom 25:23 (11:12).

U poslednjih osam minuta ušlo se sa nerešenim rezultatom (22:22), a Švedska je u odlučujućim momentima imala znatno bolju realizaciju i jaču odbranu, uključujući odbranjen sedmerac 30 sekundi pre kraja.

Tako je Crna Gora, branilac titule iz Beograda 2012, na ovom takmičenju ostala sasvim praznih šaka.

U petak u polufinalu su Katarina Bulatović i drugarice izgubile od Španije 19:18, dok je Švedska u meču lišenom neizvesnosti poklekla pred Norvežankama - 29:25, pa je samim tim mogla lakše da se preorijentiše na sledeću utakmicu.

Skandinavke su u pohodu na medalju predvodile Izabele Gulden sa sedam i Ida Oden sa šest golova. Najefikasnije u poraženom timu bile su Bulatović sa osam, odnosno Radičević i Jovanović sa po četiri pogotka.

Reprezentacija Srbije, polufinalista prethodnog EP, ovog puta je eliminisana već u prvoj fazi.

Komentari / 0

Ostavite komentar