Iseljenjem iz BiH do ostvarenja prava

Radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona iseliće iz BiH ukoliko im kantonalna vlada do 24. decembra ne isplati obećanu jednokratne pomoći od po 400 KM.

Bosna i Hercegovina 19.12.2014 | 16:54
Iseljenjem iz BiH do ostvarenja prava

Radnici Fabrike obuće "Aida", Fabrike deterdženata "Dita" i Livnice čelika iz Tuzle, te Fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica rekli su da će svoja prava pokušati ostvariti drugim načinom borbe - iseljenjem iz BiH.

Obespravljeni radnici u obraćanju novinarima saopštili su da žele da napuste BiH i da su već proslijedili zahtjeve prema jednom broju evropskih ambasada, Kancelariji visokog predstavnika u BiH, te Kancelariji EU za pomoć obespravljenim radnicima.

Predsjednik Sindikata "Konjuha" Mujo Gavranović rekao je da očekuje od ovih institucija da izvrše pritisak na vlasti ili im omoguće da "izađu" iz BiH.

"Smatramo da smo građani drugog reda, jer smo i mi i naše porodice dovedene na rub egzistencije", rekao je predsjednik Sindikata radnika "Dite" Dževad Mehmedović, dok je predsjednik Sindikata Livnice Zikrija Đulović istakao da će doći do granice i skočiti u Savu ili će se vratiti kućama i preduzeti neke radikalnije mjere.

Kantonalna vlada je ranije uputila dopis putem kojeg se zabranjuje svako dalje okupljanje, protesti kao i blokiranje saobraćajnica.

Radnici "Aide" danas su, uprkos upozorenju, proslijedili zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za okupljanje u ponedjeljak, 22. decembra, javili su lokalni mediji.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Imigrant

19.12.2014 16:09

Otišli bi odavno da ih je neko htio primiti ili da imaju kvalifikaciju, kao i nas 90% koji ovdje živimo. A ako odu onda su za vlast njihovi problemi odmah i riješeni! Ovo je više molba stranim ambasadama:"Primite nas!"

ODGOVORITE
Name

dpd

19.12.2014 16:40

Od ovih informacija još više me napada depresija, ne vidim ko od normalnih, poštenih gradjana danas nije gradjanin drugog reda, imate one koji su djeca, rodbina, komsije i kumovi funkcionera, pa one koji su spremni ne birajuci sredstva i načine kupiti posao,funkciju ili sl., te one koji imaju redovna i dovoljna sredstva od nekoga vani, ostalo sve su gradjani drugog reda. Ako su preduzetnici ne mogu nista bez "podmazivanja" ako su radnici ili nezaposleni i penzioneri ne bih ni da komentarišem.

ODGOVORITE
Name

kolo sreće se okreće

19.12.2014 22:11

Nije li vam jedan ambasador lijepo rekao da na izborima mijenjate! A vi uporno u krug: Bakir, Milorad, Fahrudin, Zlatko, Dragan, Milorad, Bakir, Milorad, Zlatko,Fahrudin, Dragan, Dragan, Dragan, Milorad, Bakir...Dakle sada ćutite i trpite. I to vam je ambasador rekao... ali vi niste oprali uši

ODGOVORITE