''Trozubac'' Mesi, Nejmar, Suares i probelmi Barse!

Govorilo se godinama – kad bi Barselona imala malo čvrstine u poslednjoj liniji niko joj ne bi mogao ni prići! Međutim, ove sezone odbrana funkcioniše besprekorno, u Primeri je primila svega sedam golova što je klupski rekord za 21. vek. Gde je onda problem?

Fudbal 19.12.2014 | 21:20
''Trozubac'' Mesi, Nejmar, Suares i probelmi Barse!

Paradoksalno – u napadu. Baš tamo gde su Katalonci, barem na papiru, najjači. Tamo gde su Lionel Mesi, bez sumnje jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala, razigrani Nejmar, te Luis Suarez, koji je prošle sezone maltene sam nosio Liverpul do drugog mesta Premijer lige.

Žrtvovan je Aleksis Sančez. I nema se tu šta zameriti upravi Barse. Teško da u svetu fudbala postoji klub koji bi propustio priliku da angažuje Suareza. Ali na terenu paklena ideja nikako da se pretoči u delo. U prvih 15 kola Primere Blaugrana je postigla 36 golova koliko i u poslednjoj godini pod vođstvom Franka Rajkarda.

Možda bi istina situacija bila malo bolja da Urugvajac nije debitovao tek u devetom kolu. Možda bi se mašina već zahuktala. Možda bi Suarez dao koji gol u Primeri. A možda mu jednostavno ne leži igra po krilu što je u Mesijevoj Barseloni prosto neizbežno.

Ali nije samo Suarez problem. Štaviše. Napadački trio Barse nema ni podršku pozadinaca. Mesi je postigao 13 golova, Nejmar 11. Svi ostali zajedno svega 12 u 15 utakmica. A problemi postaju posebno očigledno kada se obrati pažnja na Blaugranine mečeve na strani.

Na gostovanjima – samo 12 golova. Svega 33 odsto. U šest sezona u 21. veku u kojima je Barsa osvajala titule taj procenat je uvek išao iznad 40 odsto. U sezoni 2010/2011 dostigao je i magičnu granicu od 51 odsto. Real Madrid je, poređenja radi, na strani postigao čak 31 gol.

Velika razlika. Bodovno - ne još. Ali Luis Enrike mora da reaguje.

Komentari / 0

Ostavite komentar