Serija ubistava vrhunskih bankara

Velika crna misterija nadvila se nad finansijskom scenom u svijetu - čak 52 vrhunska bankara poginula su ili su se ubila u posljednjih 19 mjeseci.

Svijet 19.12.2014 | 13:50
Serija ubistava vrhunskih bankara

Samo ove godine ubilo se ili je poginulo 37 vrhunskih bankara, odnosno trojica svaki mjesec.Crna serija počela je u martu 2013. kada se skokom kroz prozor ubio Dejvid Rosi, direktor u banci "Monte dei Paschi".

Mjesec i po zatim skokom iz jurećeg voza ubio se Dejvid Vilijem Vejgud, menadžer u HSBC Bank.Posebno šokantna bila je smrt američkog bankara Šona D. Milera (na fotografiji), koji je pronađen prerezanog grkljana u svojoj kupaonici 18. novembra ove godine.

Dva posljednja primjera dogodila su se u Belgiji i u Velikoj Britaniji.Početkom novembra u Belgiji je nestao Gert Tak (52), koji je u jednoj velikoj banci vodio račune bogatih.

Nakon mjesec dana policija je njegovo tijelo pronašla na plaži u Ostendeu, a na njemu nije bilo nikakvih tragova nasilja. Iako se nagađa da je možda želio pobjeći s novcem svojih klijenata, njegove kolege odbacuju takve teorije.

Prije sedam dana londonski investicijski bankar Skot Jang pronađen je naboden na šiljke ograde ispred zgrade u kojoj je živio. Navodno je skočio iz svog penthousea u zgradi koja se nalazi pokraj kuće u kojoj je nekad živio bubnjar "Beatlesa" Ringo Star.

Policiji i vatrogascima trebalo je nekoliko sati da njegovo tijelo skinu s ograde, a mediji su sljedećeg dana pisali da je riječ o još jednoj sumnjivoj smrti, 37. u ovoj godini.Na brojnim blogovima već se raspreda o teorijama zavjere i o misteriji koja obavija smrti bankara.

Toga je, doduše, bilo i 2008. na početku velike krize, ali to su mahom bila samoubistva, prenosi Večernji list.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Za nase bankare se ne brinite

19.12.2014 14:03

Kod nas da bar odgovaraju ovi iz IRB zbog davanja velikih kredita partijskim firmama a mnogi ne vracaju te kredite

ODGOVORITE