Putin sve popularniji

Prema rezultatima posljednje ankete, koju su obavili agencija AP i Centar za istraživanja javnih pitanja NORK, popularnost ruskog predsjednika Vladimira Putina je u porastu uprkos ekonomskim problemima u toj zemlji.

Svijet 18.12.2014 | 12:05
Putin sve popularniji

Prema navodima agencije, popularnost ruskog predsjednika povećana je na 81 odsto.

Ruska novinska agencija "Sputnjik" navodi da su AP i NORK obavili anketu između 22. novembra i 7. decembra na više od 2.000 Rusa starijih od 18 godina.

Rezultati ankete su pokazali da je samo šest odsto ispitanih zauzelo kritički stav u vezi sa načinom na koji Putin obavlja svoj posao.

Ispitivanjem je otkriveno da Ruse najviše brinu ekonomski problemi, poput pada rublje u odnosu na dolar, rasta cijena i posljedica ekonomskih sankcija Zapada.

Uprkos tome, više od polovine ispitanih odgovorilo je da sankcije nisu imale uticaj na njihov kućni budžet i većina je izrazila uvjerenje da će stanje njihovih i državnih finansija ostati nepromijenjeno ili će se poboljšati u naredne tri godine.

Na spoljnopolitičkom planu, oko dvije trećine Rusa smatra da se Moskva kreće u pravom smjeru, a samo 20 odsto je opisalo nacionalnu politiku kao pogrešnu. Mlađa generacija, od 18 do 34 godine, u prosjeku je odgovorala pozitivnije na pitanja o budućnosti Rusije.

Predsednik Rusije održaće danas redovnu godišnju konferenciju za novinare, a kako se očekuje, u centru pažnje medija biće pitanja koja se tiču složene ekonomske situacije u Rusiji i međunarodna pitanja, u prvom redu Ukrajina.

Na desetoj, jubilarnoj, konferenciji, koja počinje u podne po moskovskom vremenu, neće biti ograničenja ni po pitanju tema, ni u pogledu vremena, prenosi Tas s.

Ruska agencija ukazuje i na činjenicu da se konferencija održava u atmosferi znajčajnih finansijsko-ekonomskih problema i eskalacije situacije na međunarodnom planu, zbog čega su očekivanja od razgovora sa predsednikom Rusije izuzetno velika.

Putinov predstavnik za štampu Dmitrij Peskov za Tas s kaže da će predsednik odgovorati na pitanja onoliko dugo koliko bude smatrao da je potrebno i da se ne juri za postizanjem nekakvog rekorda.

Najduža do sada konferencija bila je ona 2008. godine i trajala je četiri sata i 40 minuta.

Prema njegovim rečima, pravo da postavi pitanje Putinu ima 1.259 akreditovanih novinara.

"Nije bilo nikakvih ograničenja kada je reč o akreditacijama, naprotiv, ima novinara koji specijalno dolaze iz inostranstva zbog ove konferencije i za njih je MIP izdavao vize", rekao je Peskov, dodavši da se nada da će biti i ukrajinskih novinara.

Prema njegovoj proceni, glavne teme biće ekonomska situacija u zemlji, pre svega šta se to događa sa rubljom, cenama i koje mere planira da primeni rusko rukovodstvo, kao i međunarodne teme.

Putinov razgovor sa novinarima će biti simultano prevođen na engleski, francuski i nemački jezik, a direktno će ga prenositi tri TV i tri radio-stanice.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Žarko

18.12.2014 13:55

Nema kompromisa sa krvavom šapom iz Vatikana. Katolička krstaška alijansa sada u čoporu napada Rusiju. Isusovci odrekli Boga izvora od šizme od 1054 g. i prihatli. Vatikan u kontinuitetu ratuje radi otimanja resursa. Katolici pod komandom Vatikana dnevno ubijaju na 100-tine ljudi širom sveta. Vatikanu je Ukrajina samo uzputna stanica do otimanja Sibira! Putine morate ispaliti 3 nuklearne rakete: Prvu na Vatikan, Drugu na Vašington i Treću na London.

ODGOVORITE