Partizan ne(ho)će stopama Steaue?!

Vojska Rumunije oduzela je Fudbalskom klubu Steaua pravo na korišćenje imena, grba i boje dresova, a Partizan neće doživeti tu sudbinu: Bratislav Gašić, ministar odbrane, kaže za “Blic” da ne vidi nikakvu sličnost između Steaue i Partizana.

Fudbal 17.12.2014 | 15:40
Partizan ne(ho)će stopama Steaue?!

- Niko ne razmišlja o tome da Partizanu oduzme pravo na korišćenje imena, grba i boja dresova, kao što je to učinjeno u Rumuniji. Partizan je srpska sportska institucija, sa velikim dostignućima, i svi želimo da tako ostane i ubuduće.

Gašić, međutim, kaže da mora da se reši spor oko vlasništva nad stadionom u Humskoj.

- Taj spor traje već šest, sedam godina i imam utisak da nekome u Partizanu ne odgovara da se reši. Gospodin član Upravnog odbora Partizana Ratko Zatezalo je svedok, upoznat je sa našim naporima da rešimo ovo pitanje. Tri puta smo bili na sastancima, pokušavali da pronađemo rešenje, ali ono nije ni na vidiku.

Ministar odbrane se poziva na zakonsku regulativu.

- Svi moramo da poštujemo zakon. Ministarstvo odbrane nema ništa protiv da se u sudskom postupku donese odluka da stadion pripadne Jugoslovenskom sportskom društvu Partizan. Ne možemo, međutim, dozvoliti da na osnovu nečijeg potpisa, u procesu buduće privatizacije, dođe neki privatnik i uzme zemljište u centru Beograda. A da mene neko posle pita kako sam to dozvolio. Ponavljam, ukoliko se dokaže da stadion u Humskoj pripada Partizanu, Ministarstvo odbrane nema ništa protiv toga. U suprotnom, stadion treba da se vrati u vlasništvo ministarstva koje vodim.

Grejanje je još jedan problem sa kojim se suočavaju u Partizanu, a za isporuku je direktno odgovorna Vojska Srbije.

- Za sve ovo vreme imao sam samo jedan zahtev, uoči poslednje utakmice Partizana protiv Asterasa u Ligi Evrope da se uključi grejanje. Na moju odgovornost, uključeno je prošlog utorka, inspekcija UEFA je prošla, utakmica je prošla u najboljem redu, i nakon toga je grejanje ponovo isključeno.

Od tada se ništa nije pomerilo sa mrtve tačke.

- Niko nam se iz Partizana nije obratio. Suma od osam miliona dinara na ime duga, o čemu je vaš list pisao, precizna je. Pitao bih gospodu iz Partizana, kada bi bila obrnuta situacija, da li bi klub imao potraživanja od Vojne gimnazije i kako bi se u tom slučaju ophodio. Mi moramo da izvršavamo obaveze, da plaćamo potrošeno. Ako nam Partizan ne plaća ono što je utvrđeno na osnovu ugovora, u problemu smo. Ne smemo da dozvolimo da naša deca, koja se školuju i žive u Vojnoj gimnaziji, ostanu bez grejanja zbog toga što ne možemo da naplatimo potraživanja - završio je Gašić.

Viši sud u Beogradu prošle godine odlučio je da stadion u Humskoj pripada ministarstvu odbrane Srbije, a JSD Partizan se žalilo. Partizan je dobio stadion 1990. godine, kada je general Veljko Kadijević obavio primopredaju i dao mu ga na korišćenje, odnosno JSD Partizan je postalo vlasnik. Ministarstvo odbrane podnelo je tužbu 1997. a obnovilo je 2007. godine.

Steaua je prošlog vikenda igrala na domaćem terenu protiv ekipe Jaši. Na semaforu je pisalo „domaći“, a okvir za grb bio je prazan.

Komentari / 0

Ostavite komentar