Партизан не(хо)ће стопама Стеауе?!

Војска Румуније одузела је Фудбалском клубу Стеауа право на коришћење имена, грба и боје дресова, а Партизан неће доживети ту судбину: Братислав Гашић, министар одбране, каже за “Блиц” да не види никакву сличност између Стеауе и Партизана.

Фудбал 17.12.2014 | 15:40
Партизан не(хо)ће стопама Стеауе?!

- Нико не размишља о томе да Партизану одузме право на коришћење имена, грба и боја дресова, као што је то учињено у Румунији. Партизан је српска спортска институција, са великим достигнућима, и сви желимо да тако остане и убудуће.

Гашић, међутим, каже да мора да се реши спор око власништва над стадионом у Хумској.

- Тај спор траје већ шест, седам година и имам утисак да некоме у Партизану не одговара да се реши. Господин члан Управног одбора Партизана Ратко Затезало је сведок, упознат је са нашим напорима да решимо ово питање. Три пута смо били на састанцима, покушавали да пронађемо решење, али оно није ни на видику.

Министар одбране се позива на законску регулативу.

- Сви морамо да поштујемо закон. Министарство одбране нема ништа против да се у судском поступку донесе одлука да стадион припадне Југословенском спортском друштву Партизан. Не можемо, међутим, дозволити да на основу нечијег потписа, у процесу будуће приватизације, дође неки приватник и узме земљиште у центру Београда. А да мене неко после пита како сам то дозволио. Понављам, уколико се докаже да стадион у Хумској припада Партизану, Министарство одбране нема ништа против тога. У супротном, стадион треба да се врати у власништво министарства које водим.

Грејање је још један проблем са којим се суочавају у Партизану, а за испоруку је директно одговорна Војска Србије.

- За све ово време имао сам само један захтев, уочи последње утакмице Партизана против Астераса у Лиги Европе да се укључи грејање. На моју одговорност, укључено је прошлог уторка, инспекција УЕФА је прошла, утакмица је прошла у најбољем реду, и након тога је грејање поново искључено.

Од тада се ништа није померило са мртве тачке.

- Нико нам се из Партизана није обратио. Сума од осам милиона динара на име дуга, о чему је ваш лист писао, прецизна је. Питао бих господу из Партизана, када би била обрнута ситуација, да ли би клуб имао потраживања од Војне гимназије и како би се у том случају опходио. Ми морамо да извршавамо обавезе, да плаћамо потрошено. Ако нам Партизан не плаћа оно што је утврђено на основу уговора, у проблему смо. Не смемо да дозволимо да наша деца, која се школују и живе у Војној гимназији, остану без грејања због тога што не можемо да наплатимо потраживања - завршио је Гашић.

Виши суд у Београду прошле године одлучио је да стадион у Хумској припада министарству одбране Србије, а ЈСД Партизан се жалило. Партизан је добио стадион 1990. године, када је генерал Вељко Кадијевић обавио примопредају и дао му га на коришћење, односно ЈСД Партизан је постало власник. Министарство одбране поднело је тужбу 1997. а обновило је 2007. године.

Стеауа је прошлог викенда играла на домаћем терену против екипе Јаши. На семафору је писало „домаћи“, а оквир за грб био је празан.

Коментари / 0

Оставите коментар