Anri u penziji, već našao posao!

Jedan od najboljih francuskih fudbalera svih vremena, Tijeri Anri, odlučio je da u 37. godini, a posle 20 godina profesionalnog bavljenja ovim sportom, okonča svoju bogatu karijeru.

Fudbal 16.12.2014 | 16:20
Anri u penziji, već našao posao!

Nekadašnji kapiten i najbolji strelac u istoriji Arsenala, Tjeri Anri, rešio je da u 38. godini završi igračku karijeru i posveti se poslu TV komentatora.

Francuz će ubuduće raditi kao stručni konsultant na televiziji Skaj Sport.

Anri je pre dve nedelje napustio Njujork Red Bul, za koje je igrao četiri i po sezone.

"Odlučio sam da se povučem posle 20 godina profesionalnog igranja fudbala. Bilo je ovo neverovatno putovanje i želim da se zahvalim navijačima, saigračima i svima sa kojima sam sarađivao. Vreme je za drugi deo karijere, radujem se povratku u London i saradnji sa Skaj Sportom. Nosim sa sobom neverovatne uspomene, uglavnom dobre. Nadam se da ste uživali gledajući me, isto koliko sam i ja uživao dok sam igrao. Vidimo se na drugoj strani...", navodi se u saopštenju.

Sjajni napadač je profesionalnu karijeru počeo 1994. godine u Monaku, iz kojeg je pet godina kasnije prešao u Juventus. Nije se dugo zadržao u Torinu, pošto je samo šest meseci kasnije potpisao za Arsenal. Taj transfer iznosio je 11 miliona funti, a bio je jedan od najboljih u istoriji londonskog kluba.

Anri je za "tobdžije" odigrao 369 utakmica i postigao 226 golova". Tijeri Anri je dao 175 golova u Premijer ligi, što je četvrti najbolji učinak u istoriji tog takmičenja. Sa klubom iz severnog Londona osvojio je dve titule u Premijer ligi, tri FA kupa, a 2006. je igrao finale Lige šampiona.

Arsenal je napustio juna 2007, kada je Barselona za njega platila 24 miliona evra. Sa Kataloncima je 2009. godine postao prvak Evrope, ali je godinu dana kasnije otišao u SAD.

Za reprezentaciju Francuske odigrao je 123 utakmice i postigao 51 gol. Sa "trikolorima" je osvojio titulu svetskog (1998) i evropskog prvaka (2000).

Iako će mnogi večno pamtiti kako je "na kvarno", rukom smirio loptu, a onda asistirao Galasu za remi sa Republikom Irskom i, baš na taj način, uspešno okončan baraž za Mundijal 2010. godine, Anri će ipak ostati upamćen kao čarobnjak sa loptom. Ne kažemo to zbog 123 nastupa za Francusku i 51 gola u njenom dresu, niti 792 takmičarska klupska nastupa i 360 pogodaka. Već, prosto... jer je igrao onako kako fudbal i treba da se igra. Sa uživanjem.

Recimo, ovako:

Ili možda ovako...

Komentari / 0

Ostavite komentar