Venger se vraća kući - u Monako!

Posljednjih sezona žrijeb nije mazio Arsenal u nokaut fazi Lige šampiona. Dva puta Bajern zaredom, prije toga Milan, pa Barselona. Ovaj put je će Vengerov Arsenal za protivnika imati Monako.

Fudbal 16.12.2014 | 10:20
Venger se vraća kući - u Monako!

Klub u kojem je upravo Venger udario temelje svoje trenerske karijere. Kluba na čijoj klupi je Venger
sjedio od 1987. do 1994. godine. Navodno je Venger imao jednu ponudu za povratak u Kneževinu za 12 miliona evra godišnje, međutim on je potpisao novi sa Arsenalom za još tri godine.

Sa Monakom je Venger 1988. godine bio prvak Francuske. Ekipa je u narednoj stigla do četvrtfinala Kupa šampiona. U to vrijeme dres Monaka su nosili Vea, Klod Puel, Patrik Batiston, Amoros, Mark Hejtli, Glen Hodl, Peti. Nakon titule prvaka Monako će sa Vengeron uzeti Kup Francuske, dva puta u prvenstvu će završiti na drugom mjestu, dok je 1992. godine ekipa stigla do finala Kupa Kupova. U finalu su poraženi od Verdera 2:0. To su bile godine stasavanja jednog Tirama, Petija, Tijerija Anrija, koji su igrali zajedno sa Klinsmanom, Djorkaefom.

1994. godine Venger je napustio Monako, ali i Francusku nakon velike afere koja je potresla francuski fudbal oko namještanja rezultata. Dvadeset i jednu godinu kasnije, Venger će voditi Arsenal protiv Monaka.

" Za Monako me vežu predivne uspomene. Tamo sam dobio prvu pravu priliku kao mladi trener. Odlazak u Monako će za mene biti kao jedna vrsta povratka kući. Klub sam napustio prije 20 godina, ali nisam zaboravio šta smo tamo napravili prije više od dvadeset godina " kaže Venger.

Komentari / 0

Ostavite komentar