Donacija Grčke za izgradnju Bolnice "Kasindo" završila u "Igokei"

Radnici Bolnice Istočno Sarajevo nastavljaju sa polučasovnim informativnim okupljanjima zahtjevajući isplatu zaostalih ličnih primanja, uplatu doprinosa za protekle četiri godine te poboljšanje uslova rada.

Republika Srpska 15.12.2014 | 16:50
Donacija Grčke za izgradnju Bolnice "Kasindo" završila u "Igokei"

Poručuju da ih ni prijetnje ministra Dragana Bogdanića neće pokolebati da odustano od svojih zahtjeva.

O situaciji u Bolnici danas su razgovarali i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, direktor Bolnice, te narodni poslanici iz ovog grada.

Zaključeno je da Grad nema ni mogućnosti, ali ni nadležnosti da rješava nagomilane probleme u Bolnici, a novoizabrani poslanici tražiće od resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske da se ozbiljnije pozabave Bolnicom.

"Organizatori polučasovnih okupljanja radnika Bolnice Istočno Sarajevo biće smijenjeni sa mjesta načenika odjeljenja'', poručio je ministar Dragan Bogdanić.

Radnici mu odgovaraju da je njegov posao da im obezbjedi plate, uplate doprinisa i uslove rada.

"Treba da se bavi tim pitanjima a ne da prijeti. Šta ako i smijeni jednog ili dva načelnika? To ništa ne mijenja, jer radnici i dalje neće imati plate'', kaže doktor Spomenka Janjić predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Rukovodstvo bolnice odgovara da okupljanja radnika nisu zakonita, jer Zakon ne poznaje informativno okupljanje već, sindikalno informisanje, štrajk upozorenja i štrajk.

"Ovaj protest, koji oni nazivaju informativnim okupljanjem, nije u redu. Iz Ministarstva su mi skrenuli pažnju da to ne može tako. Ja sam radnike na to upozorio i oni sada to tumače kao pritisak. To nije pritisak, već samo tražim da se ispoštuje zakon, koji važi jednako za sve'', kaže doktor Goran Todorović direktor Bolnice Istočno Sarajevo.

Našu konstataciju da Zakon nalaže i da se redovno uplaćuju doprinosi radnicima direktor Bolnice ne spori, ali dodaje:

"To jeste Zakon, ali to se ne može ispoštovati u finansijskom smislu pa je Vlada donijela Odluku da se plaćanje doprinosa odgodi za određeno vrijeme''.

Problemi, ne samo Bolnice Istočno Sarajevo, već cjelokupnog zdravstva Republike Srpske su sistemski, zaključak je sastanka gradonačenika Istočnog Sarajeva, direktora Bolnice i novoizbaranih narodnih poslanika iz ovog grada.

Grad nema sredstava ali ni nadležnosti da rješava probleme Bolnice a poslanici obećavaju da će učiniti koliko je u njihovoj moći da pomognu, bez obzira na stranačku pripadnost.

"Složili smo se da primarna stvar u našem političkom radu u Narodnoj skupštini Republike Srpske bude interes građana Istočnog Sarajeva. Ja kao ljekar ću se zalagati i za interese mojih kolega a sve u cilju što bolje zdravstvene zaštite pacijenata'', kaže Sonja Jovičević-Karadžić poslanik SDS-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske i član Skupštinskog odbora za zdravstvo.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo ističe da će uložiti amandman na Budžet Republike Srpske koji će se odnositi na izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

"Ovaj grad konačno mora dobiti adekvatnu zdravstvenu ustanovu. Stanovnici Istočnog Sarajeva, uz dužno poštavanje svih ostalih stanovnika Srpske, najviše su dali za stvaranje Republike Srpske a danas su dočekali da veterinastke stanice u Srpskoj bolje izgledaju nego bolnica u Istočnom Sarajevu''.

SDS-ov poslanik Marinko Božović dodaje da se Vlada i predsjednik Republike Srpske moraju jasno izjasniti da li je bolnica u Istočnom Sarajevu od strateškog značaja, jer ako stanovnici ovog grada ostanu bez adekvatne zdravstvene zaštite šta će biti sa stanovništvom, da li će se početi iseljavati?

Novoizabrani poslanik SNSD-a Marko Vidaković poručuje da Istočno Sarajevo zaslužuje novu bolnicu i obećava da će se za to u narednom periodu stvoriti preduslovi i naći sredstva.

Obećanja o izgradnji nove bolnice građani Istočnog Sarajeva slušaju već 20 godina. Prije 15 godina Vlada Grčke donirala je sredstva za novu bolnicu, ali su ona preusmjerena u Izgradnju sportske dvorane u Aleksandrovcu za Košarkaški klub "Igokea".

(BN TV)

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

al zato

15.12.2014 16:10

se sad divimo uspjesima igokeje , hahaaaaaaa . koja igokeja koga ona zanima , što se tiče mene , a mislim i većine građana RS-a, može se odmah ugasiti . uništiti Borac radi te igokeje je van svake pameti , a kamo li jednu bolnicu .

ODGOVORITE
Name

burza

15.12.2014 16:26

Nema ovde drzave ni do podne,,,ja radim u drz bolnici nisu mi uplatili doprinose za cjelu ovu godinu,,plate od maja daju po 40-50 posto,,,razmisljam kako sa porodicom napustim republiku srpsku i svojoj djeci omogucim da vise nikad ovde ne zive,,jer postenima u lopovskoj drzavi nema mjesta

ODGOVORITE
Name

Komšija

15.12.2014 17:00

Biće ovde svašta. Bobar će za sobom potopiti još mnoga preduzeća. Ko zadnjo izađe iz BiH neka svetlo ugasi.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

15.12.2014 17:08

U zakonu takodje stoji da se moraju uplatiti doprinosi i isplatiti plata. Sto se okupljanja tice, lud se okupljanja za vrjeme pauze, za vrjeme pauze Mogu da odu i kuci. Ali plata i doprinosi ministrd.

ODGOVORITE
Name

srbin bl

15.12.2014 17:48

Narode srpskog Sarajeva, na izborima ste imali priliku da plebiscitarno okrenete ledja Dodiku i njegovoj mafiji. Da ste to napravili mozda sad ne bi trpili prijetnje tamo nekog Bogdanica. Ovako trpite..

ODGOVORITE
Name

@burza

15.12.2014 17:52

Ali nemoj tako.... sad bi svi političari skočili tebi za vrat i rekli "KAKO JE ONIMA ŠTO NERADEEEEEEE" .... neka oni rade za 10.000 KM mjesečno.

ODGOVORITE
Name

nezaposleni

15.12.2014 18:26

STA CEKAMO MI (NE)ZAPOSLENI, DOSLO JE DO GRLA. OVI SE NADAJU PLATI ,A MI SE NEMAMO CEMU NI NADAT.

ODGOVORITE
Name

NJEMACKA

15.12.2014 18:55

Ako ne mozes da platis radnike zatvoris firmu a ne pricas bajke.

ODGOVORITE
Name

Žika

15.12.2014 18:55

Glasaliste za Baju i sad trpite

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

15.12.2014 19:08

Otisao ja da gledam Igokea-Cedevita.Sjedi Mile,Zeljka i Skrbic na vrh tribine.A ispod njih sjede sve uvlakaci i dupelisci...Skacu ljudi kao fol sekiraju se,psuju sudije...To oni pred velikim vodjom hoce da se pokazu.Ja krepo od smjeha...Ovo ce vam potvrditi svi koji idu tamo.

ODGOVORITE
Name

re njemacka

15.12.2014 19:11

Ma vi ste sto ste otisli tamo najpametniji.Sta vas briga za narod.Neka pomru bez bolnice.Neka idu iz Sarajeva u Banjaluku.Divim se pameti koju ste stekli..bo vas svabo koji vas drzi

ODGOVORITE
Name

Milos

15.12.2014 19:15

Vjerujem da je ovo tacno,jer je te 1999 godine Premijer bio Milorad Dodik koji je bio u velikoj milosti zapada i stranaca.Mogao je da radi sta hoce,istjerivao Predsjednika Poplasena iz kabineta,glumio dasak zapadnog vjetra na Balkanu...Igokea je bila onako usput.J..o bolnicu u Srpskom Sarajevu a pogotovo ove sa Romanije!? Oni su mu bili ne vazni!!!

ODGOVORITE
Name

Re Komšija

15.12.2014 19:15

Kake veze imamBOBAR Banka sa bolnicom?Ako si gledao prilog,sva politički subjekti govore o problemu bolnice,datiraju već20 god,ane 7-8 god

ODGOVORITE
Name

I sta sad

15.12.2014 19:18

Vrijeme za promjene je bilo kad se trebalo glasati za promjenu vlasti.sad nema kukati.

ODGOVORITE
Name

Nikolas

15.12.2014 19:19

Tacno.U to vreme 1999 Grcki ambasador u BiH je bio Manzuranis koji je tada imao bliske odnose sa Dodikom!?

ODGOVORITE
Name

aco

15.12.2014 19:22

Nek se Sonja odrekne plate,i svi poslanici u RS,pa cu onda vjerovati da zele mojim kolegama dobro.Boze moj,neka rade svoj posao,a odreknu se primanja za blebetanja prazna.

ODGOVORITE
Name

ado

15.12.2014 19:26

Jbs bolnicu, BAJA sebi napravio ekipu i igra protiv Partizana, Cibone... to sto ce mu publika poumirati jer nema adekvatne bolnice, to BAJU ne briga, on se svakako lijeci u inostranstvu... isto tako njegov sin milioner... nije ga mogo pustiti da bude klosar...

ODGOVORITE
Name

Iluzionist

15.12.2014 19:50

...ko god je vjerovao u bratstvo sa Rusima i Grcima. Sva nam je zemlja procerdana dok zivimo u iluzijama.

ODGOVORITE
Name

Bogdanic

15.12.2014 19:54

Sve cu ja to srediti, jos samo da malo Banju Teslic doradim. Bazen od para za Juzno krilo Klinicki Banjaluka a renoviranje hotela Srbija od bolnice I. Sarajevo. Imam jos 4 godine mandata sta ste navalili plata pa plata. Ko jos od plate zivi :)))

ODGOVORITE
Name

RIBAR

15.12.2014 20:03

RE-re njemacka ! PA KAD SI TI TOLIKO PAMETAN IDI I TI U NJEMACKU DA SE NAJEDES HLJEBA SA DEVET KORA jer ceka te svabo rasirenih NOGU !

ODGOVORITE
Name

čika Miki

15.12.2014 20:28

Ko to bolje radi od Dragana..?Niko..pustite čovjeka neka svrši posao do kraja...blizu je,ako ga sada prekinemo moraćemo gledati sva gicanja ispočetka.

ODGOVORITE
Name

Seka Ćutanova

15.12.2014 21:25

Da je to samo bolnica Kasindol... U Novom Gradu u Domu zdravlja manjak oko 4 500 000 km, a sve za vrijeme vlasti nacelnice inace snsd kadra, tj pobacaja... u istoj ustanovi visak radnika preko 50% i svi su snsd pobacaji. Nacelnica ih i dalje zaposljava bez skole i sa kupljenim diplomama, a direktoru strogo zaprijeceno da nema otpustanja vec samo smanjenje plate...

ODGOVORITE
Name

re:aco

15.12.2014 21:28

Dragi "kolega", dr Sonja prima bednu platu kao lekar i nije presla na poslanicku platu. Deli sudbinu nasih kolega u Kasindolu i zavrsava specijalizaciju. Pomagala je uvek, od 1992.tako da TREBA DA SE STIDITE SVOJIH KOMENTARA.

ODGOVORITE
Name

gacko

15.12.2014 21:41

Trazili ste gledajte. A ovo su pocetci kako ce bit ubuduce. Mrka kapa.

ODGOVORITE
Name

zika re

15.12.2014 21:52

apsulutno je zika u pravu

ODGOVORITE
Name

Gašpar

15.12.2014 21:53

Žalosno je to, što ovaj dr Todorović (sps)ne podržava svoje kolege sa posla, nego je stao na stranu crvenih mundira, a mislim da je urednija seoska štala kod dobrog domaćina, nego bolnica Kasindo na čelu sa ovim urologom, ne baš sa blistavom ljekarskom karijerom...

ODGOVORITE
Name

Hrana

15.12.2014 21:54

Nama je nazalost do skora glavna hrana bio Dodikov nacionalizam.Sto je vise pljuvao po drugima ,nama bio sve bolji.Eto sad srpski narode trazili ste,gledajte.Ubijedio nas je da smo mi i samo mi upravu i da je jedina istina na svijetu sto Dodik kaze.Sad dolaze racuni na naplatu,koje cemo mi platiti,a ne Dodik.Posto smo ga opet birali, dozivjet cemo mi jos puno toga goreg.

ODGOVORITE
Name

Mojsije sa istoka

15.12.2014 21:54

svi gradjanima Republike Srpske u narednoj 2015 godini zelim da prodaju svoju imovinu u kupe sebi adekvatnu u Republici Srbiji, jer u RS nikada nece biti bolje, kapu skidam onima koji su optimisti

ODGOVORITE
Name

domaći

15.12.2014 21:57

A sta sa bijeljinskom bolnicom? Danas objavljeno da su sada 4 nova zamjenika direktora. A kolika im je plata? A kako se u to uklapaju političke igre i prebjezi? A ti obični zdravstveni radniče radi i ćuti. Majstori postadoše načelnici.

ODGOVORITE
Name

re gaspar

15.12.2014 22:09

Zalosno je i to da je Bogdanic do juce bio kod Krste Jandrica u partiji, sada NDP Cavicev. I sto je smijenio naseg Zdrala SNSD koji je genijalac za ovog Sp-ovca. A o blistavoj karijeri kardiologa Bogdanica svi sve znaju...

ODGOVORITE
Name

Srbo

15.12.2014 22:12

Ma bježite više, ovi u vlasti koriste Republiku Srpsku samo da bi se nakrali para, dok svi mi u narodu mislimo da je Srpska domovina i svetinja. Izgleda da su nas debelo obmanuli s tim...

ODGOVORITE
Name

Reality Show

15.12.2014 22:23

Biće krkljuša.

ODGOVORITE
Name

Kosarkas

15.12.2014 22:27

Gospodo Igokea je naj uspjesniji club na Balkanu. I nikad nisi bili u besparici. Ljudi uzimaju, ali daju i rezultate. MILE VRACAJ LOVU.

ODGOVORITE
Name

Ribar

15.12.2014 23:02

Sitni su to problemi za Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. To će biti riješeno u roku par dana. Dakle samo malo strpljenja. Pozovite Klošarca da vas zabavlja dok čekate. Biće vam toplije.

ODGOVORITE
Name

Perica

16.12.2014 04:45

Vidi im bundica. Masala. A sve se nema...

ODGOVORITE
Name

zuti

16.12.2014 05:38

Citam razlicite komentare za bolnicu u Istocnom Sarajevu nije vama niko kriv , trazili ste gledajte. Baja vam je pusto film o besplatnim bajkama a vi I dalje vjerujte Miloradu Dodiku on je vidio da narod kupuje sa malo novca narod je lako kupiti sa strahom.

ODGOVORITE
Name

Istok

16.12.2014 06:23

Zao mi je poštenih ljudi, ali htjeli ste takvu vlast na izborima ste rekli, trpite, jer ste zasluzili.

ODGOVORITE
Name

Vesna

16.12.2014 07:30

Kako ti Dragane Bogdanovicu mozes da prijetis ljudima gladnim otkazom, gdje ti zivis, u kom svijetu. I koji zakon ti koristis. Da li si ti dobio svoju platu. Da si u nekoj drugoj drzavi naprednoj, davno bi te sindikat skinuo sa vlasti. Gdje se ti lijecis i tvoja familija. I tebi ce ta bolnica trebati .

ODGOVORITE
Name

p

16.12.2014 08:03

zato se čika Škrbić sunča u Monte karlu...

ODGOVORITE
Name

Miki

16.12.2014 09:11

Preusmereno za Igokeu a Bogami malo i u Laktase za Bajinu vikendicu ,bazene i jezera sa labudovima .

ODGOVORITE
Name

Doktor

16.12.2014 10:34

Ja da se pitam kao što se ne pitam, izgradio bih krematorij a ne bolnicu. Ovi iz bolnice dajući glas SNSD-a nisu ništa bolje ni zaslužili.

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.12.2014 16:50

Sve dok mi budemo dozvoljavali vlasti da radi šta god hoće, ove i ovakve situacije će se dešavati.

ODGOVORITE
Name

E moj ministre

16.12.2014 20:43

Neka ti je sa srećom novi mandat. Da li ćeš prestati da budeš sada Predsjednik Uprave banje Teslić i uzimaš svake godine profit kao akcionar. Banja se finansira iz Fonda zdravstva ti si ministar zdravlja i imaš sukob interesa vrijedan 160000 km godišnje.

ODGOVORITE
Name

RS

16.12.2014 22:03

Eto šta nam rade naši u vlasti, i ovo je Republika Srpska.

ODGOVORITE
Name

Serafim

17.12.2014 13:55

Bolnica Kasindo je srpska svetinja setimo se samo za vreme rata koliko je unesrecenih i ranjenih ljudi u njoj spaseno, zato na tom mestu trebamo zajedno sa crkvom napraviti nesto kao sto je VMA u Beogradu.

ODGOVORITE
Name

milojko

17.12.2014 19:20

Dobro ljudi šta nam je činiti...kako do rješenja?

ODGOVORITE