Predložen pritvor za pet uhapšenih lica

Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni protvor za Aliju Lokaja, Nijaza Muharemija, Hakiju Mehovića, Vidaka Milića i Agima Eljšanija, uhapšenim u akciji "Oskar" zbog sumnje da su trgovali drogom na međunarodnom tržištu.

Bosna i Hercegovina 12.12.2014 | 15:52
Predložen pritvor za pet uhapšenih lica

U akciji "Oskar" juče su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili osam lica osumnjičenih za trgovinu drogom. Akcija je provedena na području Sarajeva, Zvornika i Bihaća.Određivanje pritvora za petoricu uhapšenih predloženo je Sudu BiH, poslije ispitivanja osumnjičenih, zbog opasnosti od bjekstva, da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ponovo učiniti krivično djelo.

"Osumnjičeni su pod istragom u predmetu u kojem je provedena akcija kodnog naziva `Oskar` koja je zajednički realizovana uz saradnju Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH sa policijskim agencijama u BiH i MUP-om Srbije", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH u saradnji sa OBA BiH i policijskim agencijama iz dvije zemlje, a riječ je o krijumčarenju droga, kojim je direktno bilo ugrožena teritorija EU.

Ova lica su pod istragom zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet drogama. Osumnjičeni su da su kao članovi organizovane grupe trgovali na međunarodnom tržištu skankom i heroinom.

U okviru istrage utvrđeno je da su osumnjičeni prebacivali heroin sa područja Makedonije, Srbije i samoproglašenog Kosova na područje BiH. Zatim su drogu miješali sa odgovarajućim supstancama radi uvećanja njene mase, a potom je u količinama do jednog kilograma prodavali preko ostalih pripadnika organizovane kriminalne grupe na teritoriji BiH kao i drugim, njima poznatim licima, na teritoriji Srbije, Hrvatske i drugih zemalja EU.

Komentari / 0

Ostavite komentar