Hoću na kraju EP-a da čujem srpsku himnu!

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević najavio je napad na zlatnu medalju na predstojećem Eurobasketu.

Košarka 12.12.2014 | 20:20
Hoću na kraju EP-a da čujem srpsku himnu!

"Želim da budem najbolji, da igram protiv najboljih, da slušam himnu Srbije kao poslednju na svim takmičenjima. Pred Svetsko prvenstvo ste me 'uhvatili' sa izjavom da idem na zlato. Ne bežim od toga ni ovaj put. Naše misli idu u pravcu razvoja košarke u Srbiji. Kvalitet imamo, to pokazuju A tim i mlađe selekcije. Zato imamo obavezu da gledamo i dalje od Olimpijskih igara u Riju", rekao je Đorđević.

Srbija će na Eurobasketu biti u grupi B sa Španijom, Nemačkom, Turskom, Italijom i Islandom, a najljući rivali najavili su dolazak u najjačem sastavu.

"Naši rezultati u poslednje vreme na Evropskim prvenstvima pokazuju da je to takmičenje zapravo najteže. To je zato što je prvenstvo ujedno i kvalifikacioni za Olimpijske igre, pa svi dolaze u najjačim sastavima. Žreb je bio težak, smešteni smo u jaku grupu, Španija je izuzetno jaka, ove godine u nekom osvetničkom nagonu, ima najviše NBA igrača. Nemačka je najavila Novickog i Kamana, igraće sa velikim entuzijazmom i motivacijom, biće ozbiljan protivnik. Turska je, pak, najviše namučila Amerikance na Svetskom prvenstvu, imaju kontinuitet igara, igrače sa velikim imenima, dosta aduta da se poprave u odnosu na leto. Italija će sa NBA petorkom biti jedan od kandidata za medalju", rekao je Đorđević, uz osvrt na kadar "orlova".

"Pratimo nastupe naših igrača u Evropi, Evroligi, ali i na domaćim terenima, pritom, ne pratimo samo Zvezdu i Partizan, već i Megu, MZT i druge klubove. Rekao sam da moramo ubrzati igru, to je cilj i jedan od prvih aspekata da bi igrač došao do nacionalnog dresa. Uspeh je što smo ugradili letos želju i najvećim igračima da obuku dres i predstavljaju državu. Kroz razgovor sa igračima sam video da svi imaju ambicije, to je naša najveća pobeda. Sa svim igračima sam se čuo, sa mnogima i video, razgovarao sam sa mnogim košarkaškim legendama, Bodiroga i ja svakodnevno razgovaramo o planovima. Zadovoljan sam sa formom onih koji su predstavljali letos Srbiju, novembar i decembar su najopasniji za one koji su imali reprezentativne obaveze, o čemu svedoči povreda Teodosića", dodao je Đorđević.

"Igrači na širem spisku pružaju zapažene role, biće promena u sastavu. Čujem se sa Birčevićem, Simonovićem, Nedović je pre Valensije tražio savet da li da dolazi ili ne, u kontaktu sam sa Lučićem... Kalinić i Marjanović pružaju zapažene partije, Mitrović ima odličnu sezonu, to me raduje. Povratak Milosavljevića je dobra vest, Vasilije Micić će napredovati u Bajernu uz Pešića, razgovarao sam i sa Ercegom, ima veliko iskustvo, ima mesta i za njega. Što se tiče Marjanovića, vidim ga kao zamenu za Krstića. Na njemu je da nastavi ovako, popravio je igru u odbrani, u čemu mu pomažu evroligaške utakmice, više mu se ne ponavlja da previše vremena provodi u reketu", rekao je selektor Srbije.

Komentari / 0

Ostavite komentar