Islamisti za tijelo bez glave traže milion dolara

Porodica obezglavljenog američkog fotoreportera Jamesa Foleyja suočena je sa novom agonijom, jer sada islamski militanti koji su ga pogubili žele prodati njegovo tijelo za milion dolara.

Svijet 12.12.2014 | 07:54
Islamisti za tijelo bez glave traže milion dolara

Navodi se da su novac pokušala dobiti tri posrednika koji tvrde da mogu dokazati da je riječ o Foleyjevom tijelu. Oni bi porodici dostavili posmrtne ostatke nakon što bi primili otkupninu, prenosi Daily Mail.

Foley je bio prvi američki talac kome su pripadnici Islamske države odrubili glavu, te o tome sačinili video-zapis proteklog ljeta.

Od avgusta, oni su odrubili glave još dva Amerikanca i jednog Britanca u sličnim video-zapisima barbarizma.Jedan od boraca koji je posrednik je naveo da sebe smatra humanistom, jer će na ovaj način pomoći porodici.Foley je bio jedan od 23 strana taoca koje su borci ISIS-a zarobili.

Petnaest ih je oslobođeno kada su njihove evropske vlade platile milione dolara na ime otkupnine, dok su britanski i američki taoci ostavljeni, jer te zemlje ne pregovaraju sa teroristima.

Porodica Foley još nije dala komentar na ovu priču, dok su iz američkog State Departmenta istakli da traže još informacija o ovom slučaju.

Komentari / 0

Ostavite komentar