„Pekabesko“ proizvodi na provjeri

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijeće konačnu odluku o produžavanju ili stavljanju van snage naredbe o zabrani prometa proizvoda makedonske firme "Pekabesko", nakon što budu poznati rezultati pretrage uzetih uzoraka, rekla je danas pomoćnik resornog ministra za veterinarstvo Radmila Čojo.

Republika Srpska 11.12.2014 | 19:25
„Pekabesko“ proizvodi na provjeri

Radmila Čojo kaže da je naredba o zabrani prometa namirnica "Pekabeska" zbog povećanog sadržaja fosfata donesena radi predostrožnosti i obaveze zaštite zdravlja potrošača, s obzirom da je uvezena velika količina mesa od 83 pošiljke od gotovo 1.400 tona.

Direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić rekao je da u Srpskoj postoje pouzdane laboratorijske analize zasnovane na međunarodnim principima, koje određuju poštovanje određenih standarda i da, kada je u pitanju ispitivanje polifosfata, postoje metode koje su u okviru ISO-standarda.

Republička inspekcija za hranu ranije je zabranila uvoz i naložila vraćanje pošiljki proizvoda "Gold - pileći file" makedonskog proizvođača "Pekabesko", jer je u tri slučaja analizama utvrđeno da je sadržaj fosfata bio oko sedam grama po kilogramu. 

"Leburić komerc" iz Prnjavora, ovlašćeni uvoznik proizvoda "Pekabesko", zatražio je od Ministarstva poljoprivrede da obustavi zabranu prometa proizvoda te makedonske firme, koja je prouzrokovala milionske štete, jer, kako navode, nije bilo prekomjernih količina fosfata u proizvodima i što je navodna nepravilnost utvrđena u ssamo jednom proizvodu od cijelog širokog asortimana „Pekabesko“ proizvoda.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dado

11.12.2014 20:39

Sta ocekivati od salame od 500g. za 2,35?

ODGOVORITE
Name

miso

11.12.2014 22:12

Treba Leburicu proveriti i pica sunku Fortuna da netruje nrod i u sunki ima fosvata 1.5 kg

ODGOVORITE