Revizija finansija 16 stranaka

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH provešće na terenu reviziju finansija 16 stranaka, odlučeno je na današnjoj sjednici Komisije na kojoj je razmotrena informacija o pregledaniim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2013. godinu.

Bosna i Hercegovina 11.12.2014 | 15:01
Revizija finansija 16 stranaka

Komisiji je 105 stranaka dostavilo finansijski izvještaj za 2013. godinu, a od tog broja 89 stranaka dobiće izvještaj o izvršenom pregledu izvještaja. Finansijski izvještaj za 2013. godinu CIK-u nije dostavilo 16 stranaka, među kojima je 13 stranaka koje već treću godinu nisu dostavile finansijski izvještaj.

Tih 13 stranaka u periodu za koji nisu dostavile finansijski izvještaj nisu učestvovale na izborima, zbog čega se pretpostavlja da više nisu aktivne i CIK će od nadležnih sudova zatražiti njihovo brisanje iz sudskog registra političkih subjekata.

Na sjednici CIK-a rečeno je da su do sada na prijedlog Komisije izbrisane 153 stranke, a iznesen je i podatak da trenutno u BiH djeluje 108 stranaka, uključujući i 13 za koje se traži brisanje. Članovi CIK-a ukazali su na slučaj jedne političke stranke kojoj je fizičko lice, u ovom slučaju otac predsjednika stranke, još 2006. godine pozajmio milion KM.

Prema posljednjim podacima, još 817.000 KM pozajmice nije vraćeno, a u međuvremenu su isto fizičko lice i ova stranka imale više međusobnih finansijskih transakcija. Juče je istekao rok za dostavljanje izvještaja političkih stranaka o finansiranju izborne kampanje, a informacije bi u dogledno vrijeme trebalo da budu dostupne javnosti.

Komentari / 0

Ostavite komentar