Ревизија финансија 16 странака

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ провешће на терену ревизију финансија 16 странака, одлучено је на данашњој сједници Комисије на којој је размотрена информација о прегледаниим годишњим финансијским извјештајима политичких странака за 2013. годину.

Босна и Херцеговина 11.12.2014 | 15:01
Ревизија финансија 16 странака

Комисији је 105 странака доставило финансијски извјештај за 2013. годину, а од тог броја 89 странака добиће извјештај о извршеном прегледу извјештаја. Финансијски извјештај за 2013. годину ЦИК-у није доставило 16 странака, међу којима је 13 странака које већ трећу годину нису доставиле финансијски извјештај.

Тих 13 странака у периоду за који нису доставиле финансијски извјештај нису учествовале на изборима, због чега се претпоставља да више нису активне и ЦИК ће од надлежних судова затражити њихово брисање из судског регистра политичких субјеката.

На сједници ЦИК-а речено је да су до сада на приједлог Комисије избрисане 153 странке, а изнесен је и податак да тренутно у БиХ дјелује 108 странака, укључујући и 13 за које се тражи брисање. Чланови ЦИК-а указали су на случај једне политичке странке којој је физичко лице, у овом случају отац предсједника странке, још 2006. године позајмио милион КМ.

Према посљедњим подацима, још 817.000 КМ позајмице није враћено, а у међувремену су исто физичко лице и ова странка имале више међусобних финансијских трансакција. Јуче је истекао рок за достављање извјештаја политичких странака о финансирању изборне кампање, а информације би у догледно вријеме требало да буду доступне јавности.

Коментари / 0

Оставите коментар