Generalni štrajk medicinara Srpske?

U Bolnici Istočno Sarajevo i danas je održano polučasovno, protesno okupljanje radnika koji traže isplatu zarađenih plata i uplatu doprinosa za protekle četiri godine.

Republika Srpska 10.12.2014 | 08:00
Generalni štrajk medicinara Srpske?

Podršku kolegama u Istočnom Sarajevu danas su pružili i predstavnici Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Strukovnog sindikata ljekara Republike Srpske, Strukovnog sindikata medicinskih tehničara Republike Srpske i Unije radnika zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske.

Najvljena je i mogućnost organizovanja generalnog štrajka medicinskih radnika u Srpskoj.

Obećanje da će Bolnica u Istočnom Sarajevu dobiti kredit Investiciono razvojne banke Republike Srpske joj je jedna laž u nizu, smatraju zaposleni u bolnici Istočno Sarajevo. Krediti IRB-a nisu namjenjeni za isplatu plata i doprinosa, a da bi neko preduzeće dobilo taj kredit mora imati izmirena sva dugovanja.

Bolnica u Istočnom Sarajevu, osim plata radnicima, duguje i doprinose za poslednje četiri godine.

“Ni taj kredit suštinski ne bi riješio ništa. Naš bi dug porastao, ispaltile bi se jedna ili dvije plate i mali dio dugova koji su ogromni. Mi bi u Novoj godini startovali sa povećanim dugom i bez nade da se nešto suštinski riješi”, tvrdi dr Spomenka Janjić, predsjednik GO Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Za 52 miliona duga Bolnice u Istočnom Sarajevu nisu krivi radnici, pa čak ni aktuelno rukovodstvo, već vlast koja godinama petlja i laže i lažnim obećanjima kupuje vrijeme do izbora, kaže predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić.

“Zašto novca nema. Ima ga ali je ukraden i prebačen na druge stvari da bi se mogla raditi predizborna kampanja, da bi drugi mogli uživati, a mi na našim leđima da nosimo zdravstveni sistem. Ako u roku od sedam dana ne bude adekvatnog rješenja ponovo se vidimo ovdje. Najavljujemo generalni štrajk koji će ovdje početi, a raširiće se po cijeloj Republici Srpskoj, jer ljekari i ostalo osoblje više ne mogu da izdrže ovolike namete”, poručuje dr Femić.

Radnici Bilnice Istočno Sarajevo nastaviće da se svakog dana, u vrijeme pauze za doručak, okupljaju ispred upravne zgrade tražeći isplatu zaostalih ličnih primanja i uplatu doprinosa za protekle četiri godine.

(BN TV)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Dodokrata

09.12.2014 21:43

Pada Vlada i prije nego što se formira

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

09.12.2014 21:49

Znači, ta čuvena narandžasta revolucija bi mogla krenuti iz Kasindola..

ODGOVORITE
Name

skorpion

09.12.2014 21:55

Dok.je levata zivjela ovakva Vlast mismo je birali sad kvit

ODGOVORITE
Name

007

09.12.2014 21:57

DODOKRATA:DA TO TI NE PRIZIVAŠ NEMIRE ?VEROVATNO SI U NEKOJ DEBELOJ HLADOVINI???

ODGOVORITE
Name

odmah pravda

09.12.2014 21:59

Ako svojim povezanim firmama Birac, Rafinerija, Rudnik Sase u Srebrenici, itd. Ne bi davali besplatno struju i ne bi otoisivali porez bilo bi para za plate. Ovako, kola se lome gdjd je najtanje. Svi odgovorni u zatvor

ODGOVORITE
Name

trt mrt

09.12.2014 22:05

Skrbic, Skrbic, Skrbic! I opet glasaju za SNSD!?

ODGOVORITE
Name

na ISTOKU

09.12.2014 22:20

sunce izlazi , bilo je i biće

ODGOVORITE
Name

ti 007

09.12.2014 22:29

čini mi se da si pofina ološ . sigurno si na buđžetu .

ODGOVORITE
Name

mornar

09.12.2014 23:03

Naravno da su u pravu,pa ovo ovako nije bilo ni u feudalizmu.Bagra je srušila zdravstveni sistem,a sada se čudom čude,kako i zašto-nemiri.E pa zato drugovi kmeri,što nam je "dobro,ne dao bog nikome".

ODGOVORITE
Name

Ana

09.12.2014 23:11

Počinju da smaraju ovi ljekarčići u pokušaju..S obzirom na njihovo savršeno poznavanje medicine u kojem je jako teško razlikovati pluća od abdomena,bubreg od bešike,te s obzirom na ponašanje iz doba jure,vrhunsku higijenu(tj.nehigijenu),te kako od svakog mučenog pacijenta kukumaču za koju marku sa strane,pitam se kako ih nije sramota da grakću na sav glas...Ako su toliki stručnjaci zasto ne rade privatno?Jasno je da je sav medicinski otpad u Kasindolu...

ODGOVORITE
Name

teta Saveta

09.12.2014 23:38

Bila u Banjaluci ekipa mladih i postenih direktora Bolnice, uspjeli za kratko vrijeme da smanje dug uz redovne bruto plate pa ih ovaj ministar smijenio. Dali valja nadu radnicima da moze bolje a to je bas opasno

ODGOVORITE
Name

čika miki

10.12.2014 05:17

Slažem se u potpunosti sa teta Savetom...krenulo na bolje ali to nije nikome u interesu..Intereš je gomilanje duga i uzimanje onoga što ti nikada neće zatrebatí ali neka se nađe.

ODGOVORITE
Name

Jebovija

10.12.2014 05:48

Sve vas treba na cestu istjerat ko pse.Samo ste naucili s kurvanjskim Titom neraditi i da niste krivi ni za sta!Samo sanjate i mislite o revolucijama - komunisticka bando!!!

ODGOVORITE
Name

Andja

10.12.2014 06:38

Dom zdravlja u tome istome Istočnom Sarajevu posluje pouitivno isplačuje plate prevoz uplačuje sve poreze i doprinose,direktor nije lopov,niti stranačka marijoneta radi profesjonalno i u interesu radnika i gradjana,a pljuju po njemu radikali i koje kakvi skorojeviči,hoce da dovedu direktora kao u kasindolu da napravi dugove,a taj bi im bio dobar,neka vlada direktora doma zdravlja iz istočnog sarajeva imenuje i za direktora bolnice i biče plata,ali takav njima ne treba,neče da krade da zapošljava nepotreban kadar iz stranačkih biroa za zapošljavanje itd.kada njega smjene a opasno mu rade o glavi Istočno Sarajevo če imati i propali Dom Zdravlja pored propale bolnice.

ODGOVORITE
Name

p

10.12.2014 06:48

"Njegov" kum Škrba je glavni krivac za sve i preko njega je sva pljačka išla.Nadam se da će ga Ivanić prvog opozvati od ambasadora.Inače, koja ironija, ali u Kliničkom centru Paprikovac već 6 mjeseci nisu uplaćeni doprinosi, dakle svi na Paprikovcu su neosigurani a liječe čitavu RS, presmiješno.Doprinose ne uplaćuje 90 % ustanova, a plata kasni za oko 2-3 mjeseca.

ODGOVORITE
Name

Psychiatrist

10.12.2014 09:12

Dok je banda na vlasti biće po njihovom. Kad se dosjetite da izdajete na izbore i promijenite ih biće kasno, ako nije već sad.

ODGOVORITE