Hrvatski vojnici imali dozvolu da siluju Srpkinje

Čak 827 Srpkinja bile su u ratu u BiH i Hrvatskoj žrtve seksualnog nasilja, pokazuju podaci Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih.

Region 06.12.2014 | 20:51
Hrvatski vojnici imali dozvolu da siluju Srpkinje

Ovaj frapantni podatak potvrđuje i dokument do kojeg je došao Republički centar, po kojem je jedan od komandira Hrvatskog veća odbrane 1992. godine u Sijekovcu, u opštini Brod izdao naredbu svojim vojnicima da žene srpske nacionalnosti seksualno zlostavljaju i da mogu da primene silu ako pružaju otpor!

U proteklom ratu, kažu podaci Centra, smrtno je stradalo 2.529 žena srpske nacionalnosti, što je oko 10 odsto ukupno poginulih iz Republike Srpske. Nad Srpkinjama su pripadnici bošnjačke i hrvatske vojske činili gnusne zločine.

- I ovaj podatak nedvosmisleno svedoči o zverstvima hrvatske vojske nad Srpkinjama - rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, juče u Banjaluci na završnoj konferenciji u okviru projekta "Snaga je u nama", koji je osmišljen kao podrška ženama iz Srpske, žrtvama seksualnog nasilja u ratu. Kojić je dodao da su se 823 žene vodile kao nestale, dok se i danas traga za 276 žena.

Predsednik Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić rekla je da Udruženje trenutno ima 251 člana i da su počele javno da govore o zlodelima koja su nad njima počinjena.

Rajilićeva, koja je u toku rata bila u zatvoru u Srebreniku 323 dana, rekla je da Udruženje nije dobilo nikakvu finansijsku pomoć nadležnih ministarstava, ali da su im pomoć pružili predsednik i premijer Srpske. Ona je navela da će zahtev Udruženja prema Vladi Srpske biti da stvori uslove ovoj grupi žena da ostvare svoja prava u društvu.

Radojka Pandurević, koja je tokom proteklog rata bila zatočena u logoru "Silos", rekla je da se nada da će sve žene žrtve rata imati socijalno-psihološku pomoć i da će dobiti status civilne žrtve rata.

- Očekujem od Republičkog centra i Džender centra da će formirati jedan tim koji će pomagati ženama svedocima za suđenje optuženima za ova krivična dela - dodala je Pandurevićeva.

Predsednik Vlade RS Željka Cvijanović, koja ja otvorila konferenciju, istakla je da razume težinu problema sa kojima se ove žene suočavaju, navodeći da sve aktivnosti podrške treba da budu institucionalno povezane. Ona je napomenula da je ovo teška i bolna tema, sa aspekta onog šta su žene preživljavale, a o čemu je malo pričano i malo učinjeno.

Republički centar planira da, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, izradi monografiju pod nazivom "Naša ispovijest", koja će sadržavati autentična svedočenja žena žrtava seksualnog nasilja, koja će biti prezentovana u Njujorku, da bi se o tome čulo u svetskoj javnosti.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ccc

06.12.2014 20:06

A nas veliki car hoce da im da entitet,do koje mjere ide ova nasa ludost

ODGOVORITE
Name

Zbogom pameti..

06.12.2014 20:19

Ali zato su Covic i HDZ najveci Dodikovi saveznici.

ODGOVORITE
Name

JA

06.12.2014 20:39

STRASNO!!!

ODGOVORITE
Name

Za ccc

06.12.2014 22:15

Ali zato je car jedini i dao pomoć udruženju a ti?

ODGOVORITE
Name

Stari moj

06.12.2014 23:14

SLIKA SVE GOVORI,VIŠE NEGO SVE DRUGE RIJEČI !

ODGOVORITE
Name

milanovic

07.12.2014 00:19

Ovo su moji branioci Croacije

ODGOVORITE
Name

izet

07.12.2014 08:40

Smrtna kazna za sve koji su silovali,ubijali,pljačkali bez obzira o kome se radi kao i njihovim pomagačima!

ODGOVORITE
Name

crni

09.12.2014 09:00

SMRT ZLOČINU SLOBODA NARODU

ODGOVORITE
Name

ISKRENO.

09.12.2014 17:33

EVO ZA STA SE BORI MILORAD DODIK I NJEGOV SAVEZNIK HDZ DRAGAN COVIC, ZA OVE GORE NA SLICI I KUKASTI KRST. MOZDA CE GA BAJA PODIC ZA BRANITELJE U TRECEM ENTITETU. SLIKA SVE GOVORI BAJA PUSTI JOS I MOZAK NA PASU, OPAMETI SE IDI PSIHOLOGU DA USTANOVI DA LI MOZES VODITI SRPSKI NAROD I REPUBLIKU SRPSKU. GDJE SKRENU TAKO BRZO GOTOV SI?

ODGOVORITE