Vukčević naložio istragu

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević naredio je provođenje istrage protiv pet lica osumnjičenih da su 27. marta 1993. godine učestvovala u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza u mjestu Štrpci.

Srbija 05.12.2014 | 19:28
Vukčević naložio istragu

Poslije 21 godine, zajedničkim naporima Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, kao i policijskih agencija dvije zemlje, učinjen je veliki korak u rasvjetljavanju zločina nad građanima tadašnje SR Jugoslavije, koji su oteti u mjestu Štrpci, a potom zvjerski mučeni i ubijeni, saopšteno je srpskog Tužilaštva.

Na osnovu Vukčevićeve naredbe, pripadnici Službe MUP-a Srbije za otkrivanje ratnih zločina rano jutros uhapsili su petoro osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Istovremeno, u BiH je uhapšeno deset osumnjičenih.

Ova lica osumnjičena su da su izvela iz voza 20 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke, jedan hrvatske nacionalnosti i još jedno lice, strani državljanin, najverovatnije afričkog ili arapskog porijekla, koje nikada nije identifikovano. 

Osumnjičeni su lica iz voza opljačkali i pretukli u školi u Prelovu, a potom ih odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine. 

Hicima iz vatrenog oružja ubili su: Esada Kapetanovića, Ilijaza Ličinu, Fehima Bakiju, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Halila Zupčevića, Senada Đečevića, Jusufa Rastodera, Ismeta Babačića, Tomu Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, DŽafera Topuzovića, Rasima Ćorića, Fikreta Memovića, Fevziju Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića. 

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci otetih Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine.


Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

05.12.2014 19:52

kako je i ovaj revnosan kad treba hapsiti Srbe.A Divjaku ne moze nista,Ganic mu se smeje u lice,Jurisica morao pustiti,Orica nije smeo pomenuti vise e ali Srbe to moze uvek.Tu on zaradjuje bodove .

ODGOVORITE
Name

Re ja

05.12.2014 20:56

Pa to su njegovi prijatelji ove sto si nabrojao gore ,a ima kod nas vise Vukcevica nije ovaj jarac jedini

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

05.12.2014 23:35

Pa gdje sada "opasni" Vučić da smjeni ovoga ne znam kako da ga nazovem i Vekarića! Napraviše genocid nad Srbima. EU je čudo. Živjele Rumunija i Bugarska!?

ODGOVORITE