Opasne materije u posuđu i kozmetici

Nakon što smo se niz puta uvjerili da potrošači pri kupovini treba oprezno da biraju prehrambene namirnice, zabrinjavajući podaci saopšteni su i za neprehrambene proizvode, poput kozmetike, posuđa i kuhinjskog pribora, za koje je Republička zdravstvena inspekcija utvrdila brojne nepravilnosti.

Republika Srpska 04.12.2014 | 09:35
Opasne materije u posuđu i kozmetici

Ta inspekcija je, za devet mjeseci, u spoljnotrgovinskom nadzoru izvršila 13.000 kontrola predmeta opšte upotrebe, od čega je za laboratorijsku analizu uzeto 547 uzoraka.

Pronašli su u pošiljci, koju je činilo čak 17.100 plastičnih tanjira, nedozvoljeno otpuštanje štetnih materija.

Takođe, u 2.500 pakovanja kašika, te u 24 mašine za meso, otkrivene su korozivne promjene nakon potapanja u testni rastvor, dok je u 1.056 presa za bijeli luk utvrđeno otpuštanje hroma, koji u većim količinama može biti toksičan.

Osim toga, u 29 miksera te u oko 2.500 pakovanja cjediljki utvrđeno je otpuštanje mangana, čija su toksična svojstva u povećanim dozama takođe dokazana.

"Od šest neispravnih pošiljki predmeta opšte upotrebe, pet je porijeklom iz Kine", rekao nam je Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor.

On je, pritom, dodao da je kod dvije pošiljke kozmetičkih sredstava iz Srbije, odnosno 48 kupki i 800 litara šampona, utvrđena mikrobiološka neispravnost.

"Takođe, kod tri pošiljke dječjih igračaka iz Kine, u količini od 1.563 komada, utvrđeno je lako izvlačenje kose i posjedovanje oštrih dijelova", napomenuo je Miljić te naglasio da je za sve neispravne pošiljke zabranjen uvoz.

Zoran Banović, koordinator za rad s potrošačima u Udruženju građana "Don" Prijedor, kaže da je neosporna činjenica da u BiH ulazi dosta robe sumnjivog porijekla i da nije isključivo riječ o prehrambenim artiklima, već i o posuđu i sličnim predmetima pomoću kojih hranu konzumiramo.

"Kod bilo kakve primjedbe ili žalbe potrošača, kada se radi o takvim proizvodima, osnovni problem predstavlja samo vještačenje, odnosno analiza od kakvih su materijala ti predmeti izrađeni", kazao je Banović.

Po njegovim riječima, suština je u tome da sami kupci ne mogu da ustanove da li neki neprehrambeni proizvod u sebi ima sporne materijale, poput onih opasnih po zdravlje, kancerogenih i slično.

"Činjenica je da smo mi područje gdje se uvozi najlošija roba, bilo da je riječ o hrani, ili neprehrambenim proizvodima. Većinom je riječ o proizvodima iz Kine, ali imate i robu sa oznakom EU za koju nije moguće utvrditi ni iz koje države potiče", podvukao je Banović.

Podsjetimo se, osim što je Republička zdravstvena inspekcija spustila rampu za brojne neprehrambene proizvode, Republička inspekcija za hranu je tokom devet mjeseci u spoljnotrgovinskom nadzoru zabranila uvoz čak 200 tona spornih prehrambenih artikala.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar