Prijevremeni izbori u Švedskoj 2015.

Švedski premijer Stefan Leven rekao je da će raspisati prevremene izbore za 22. mart 2015., pošto je Parlament odbio predlog budžeta njegove levičarske vlade.

Svijet 03.12.2014 | 18:38
Prijevremeni izbori u Švedskoj 2015.

Loeven, koji je na čelu manjinske vlade levog centra, rekao je na pres konferenciji da će raspisati nove izbore za 22. mart 2015. godine, prenio je AP.

Prema njegovim riječima, razlog je omogućavanje biračima da "biraju u svjetlu ove nove političke scene".

Rojters prenosi da se Švedske demokrate protive usvajanju zakona dok zemlja ne pooštri svoju velikodušnu politiku davanja azila.

TAS S je javio da će zvanično izbori biti raspisani 29. decembra.

Prijedlog budžeta nije prihvaćen, nakon što su 182 poslanika bila protiv, a tek 153 za u parlamentu koji ima 349 mjesta.

Premijer je odgovornost stavio na opozicioni blok od četiri stranke u parlamentu.

Manjinska "crveno-zelena" vlada, sa 138 poslaničkih mandata u kojoj su predstavnici Socijaldemokratske radničke partije (SDRP) Švedske i Partije za očuvanje životne sredine, formirana je poslije izbora u septembru ove godine.

Loeven iz SDRP nije uspio da postigne kompromis sa opozicijom iz desnog centra povodom prijedloga budžeta, poreske politike i još nekoliko pitanja.

Loeven je ranije rekao da će desničarska partija odbijati svaku vladu "koja ne bude igrala kako oni sviraju".

Treća po snazi nacionalistička stranka smatra da broj izbjeglica koje prima švedska deset puta premašuje prosek u Evropskoj uniji.

Prema prognozi zavoda za migracije, ove godine će u tu zemlju od 9,5 miliona stanovnika stići iz kriznih rejona između 80 i 100 hiljada ljudi.


Komentari / 0

Ostavite komentar