Dodik bi da može protjerao Hila

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil nastavlja da "bahato krši dobru diplomatsku praksu, iznoseći neistine i konstrukcije, miješajući se u
unutrašnje stvari jedne zemlje, drsko kvalifikuje, optužuje i presuđuje".

Republika Srpska 03.12.2014 | 18:01
Dodik bi da može protjerao Hila

- Da je BiH suverena država kao što nije, Hil bi odavno bio protjeran zbog svog ponašanja, rekao je predsjednik Srpske na pitanje Srne da prokomentariše današnju izjavu Hila da "Milorad Dodik ponekad kaže neke konstruktivne stvari, a nekada da će blokirati određene procese", te da je "situacija u kojoj se nalaze poljoprivrednici u BiH rezultat jedne od njegovih blokada, odnosno nemogućnosti da budu formirane institucije koje bi radile na poboljšanju izvoza poljoprivrednih proizvoda".

Predsjednik Republike istakao je da Hil, očigledno opterećen Miloradom Dodikom, ne propušta priliku da, iznoseći svoj lični stav, koristeći po običaju neistine i laži, progovori o njemu, kad god mu se ukaže prilika.

- To je učinio i danas, lažno me optužujući za nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici u BiH. Hil se i ovo malo mandata što mu je ostalo ponaša kao bošnjački lobista, zagovarajući u stvari ništa drugo do uspostavljanja ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, koje bi navodno riješilo sve probleme poljoprivrednika. To je obična manipulacija, potpuno neprimjerena jednom diplomati, posebno diplomati takve zemlje kao što su SAD, istakao je Dodik.

Komentarišući tvrdnju Hila da "Srpska ništa ne gubi zbog obustavljanja ovog projekta, te da nema nikakve svrhe da Dodik podržava projekat koji prkosi EU", predsjednik Srpske je rekao da je Hil očito
namjerno previdio i neće da se pomiri sa činjenicom da je "Јužni tok" zajednički projekat nekih zemalja članica EU i Ruske Federacije, izmišljajući i zlurado ga predstavljajući projektom koji prkosi EU.

- Da nije tako, ne bi bilo ni 'Sjevernog toka', kojim je obezbijeđena energetska stabilnost zemalja na sjeveru EU. Uostalom, ko je ovlastio Nikolasa Hila da određuje šta je ekonomski gubitak za Srpsku i ima li svrhe da se taj projekat podržava?, rekao je Dodik.

Ako su već reagovale Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija, države koje su bile uključene u ovaj projekat, cijeneći da bi odustajanjem od "Јužnog toka" bila ugrožena njihova energetska stabilnost, ističe Dodik, paušalne ocjene Hila o važnosti jednog ovakvog projekta za Srpsku su više nego smiješne.

- Mi smo uvjereni da će projekat 'Јužni tok', na Hilovu žalost, biti realizovan, jer je to projekat koji je u interesu i nekih država članica EU i nas koji nismo u njenom članstvu, jednako kao i Ruske Federacije,
naglasio je Dodik, ističući da ga Hilove kvalifikacije na njegov račun uopšte ne interesuju, jer dolaze od potpuno iskompromitovanog diplomate.


Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

tomo

03.12.2014 17:12

Tako je Mile neka se odmaknu od Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

03.12.2014 17:14

OVAJ TEKST SAMO DOKAZUJE DA SMO U RALJAMA ZAPADA.TKO GOD JE NA VLASTI,ZAPAD PROVODI SVOJ PLAN. UKINUTI PRIVREDU, POLJOPRIVREDU, SMANJITI PENZIJE ITD, A ONDA UVOZITI SA ZAPADA SVE SEM ZRAKA.

ODGOVORITE
Name

ja

03.12.2014 17:17

BRAVO PRESEDNIČE tako treba hoštaplerima odgovoriti

ODGOVORITE
Name

Md

03.12.2014 17:19

Pa tu ste vas dvojica niste spisobni ni ti ni on, on da je sposoban ne bi se prepucavao sa tobom po novinama i bio ambasador u Bosni koja ne znaci nista u svijetu vec bi bio negdje dalje.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

03.12.2014 17:34

Dodik je prkoseći svima za svoj lični interes i doveo zemlju do dna.Kako ga nije stid da obećava da će biti Južni tok,valjda kao što je bilo i aerodroma,autoputeva ,itd.,baja,dosta je laži!

ODGOVORITE
Name

Akademac

03.12.2014 17:52

"Da je BiH (suverena) država kao što nije,..." ti bi davno bio u zatvoru!

ODGOVORITE
Name

BS

03.12.2014 22:27

Srbi se boje i nece da strajkuju u BL..msm ..poljoprivrednici. Jadni se uhakali po granicama BiH...a ministarstvo im ko dlake.. al je srpsko.

ODGOVORITE
Name

Vlad

04.12.2014 07:37

Ma ja sebi ne mogu doći da te Putin nije nazvao i pitao smije li odustati od Južnog toka?

ODGOVORITE
Name

oli voli

04.12.2014 09:49

Ja sto cojek sebi trazi belaja...

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

04.12.2014 10:04

Svasta bi ti uradio moj Micko, ali gotovo pusten si niz vodu, no nezamislivo za tvoje da Putin odustaje od gasovoda a nije tebe pitao?

ODGOVORITE