Gdje su tijela nestalih sarajevskih Srba?

Oni koji znaju odgovor na ovo pitanje ćute i prikrivaju zločine kojim su počinjeni nad Srbima u Sarajevu, tvrde porodice nestalih.

Republika Srpska 01.12.2014 | 18:19
Gdje su tijela nestalih sarajevskih Srba?

Više od dvije decenije ne mogu da sahrane tijela najmilijih dok nadležne institucije troše ogroman novac za ekshumacije koje u pravili ne daju rezultate.

Porodice nestalih sarajevskih Srba traže da Kancelarija visokog predstavnika naredi formiranje Komisije za traženje njihovih najmilijih. Zahtjevaju i da ih primi visoki predstavnik, kako bi mu ispričali patnje koje proživljavaju više od dvije decenije.

Među njima je i Ranka Krunić, koja 22 godine traga za ocem Jovom. Odveden je iz kuće sarajevskom naselju Buća Potok u junu 92.godine. Imao je 64 godine.

,,Sa kućnog praga su ga oveli u pravcu škole koja je 92.godine bila privatni zatvor za Srbe. Prošlo je 22 godine a od njega nema ni traga ni glasa. Neko sigurno zna nešto o njegovom stradanju, ali neće ništa da kažu, neka ih je sramota. U olimpijskom Sarajevu, gradu gdje će se za koju godinu održati omladinska Olimpijada, još uvijek leže kosti sarajevskih Srba.To je sramota. Neka se stidi čitav svijet koji ne želi da se sazna istina o stradanju Srba. Mi samo želimo da sahranimo kosti naših najmilijih, ništa više'', potreseno svjedoči Ranka Krunić.

Osim što tvrde da međunarodne institucije nisu ništa učinile da se sazna sudbina nestalih sarajevskih Srba, porodice nestalih osuđuju i domaće institucije. Među njima je i Republički odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila.

,,Odbor je postao pasivan, ništa ne rade. Porodicama nestalih moramo glasno i jasno reći Odbor se ove godine sastao jedva 2-3 puta i to bez ikavih rezultata'', ističe Mirko Vranić predsjednik Organizacije nestalih iz Istočnog Sarajeva.

Od Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, porodice nestalih sarajevskih Srba traže pismeni izvještaj o jami Radača i lokacijama u Sarajevu na kojima su rađene navodne ekshumacije nestalih Srba.

 ,,Milioni maraka utrošeni su na ekshumacije na deponiju smeća u Buća Potoku, na Alipašinom polju, Kazanima, Darivi, pomoćnom stadionu na Koševu. Pare su potrošene, a tijela naših najmilijih nema'', ističu porodice nestalih sarajevskih Srba tvrdeći da neko namjerno vrši opstrukciju.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rodjo

01.12.2014 20:01

Nesto nema komentaea nasih komsija.Hajmo realno,posteno, ovako, onako,mi smo jedinstveni i moramo zajedno itd... Jos je zalosnije, sto to nase stranacke vodje uopste neinteresuje. Njih interesuje borba za vlast i fotelja.

ODGOVORITE
Name

SIMO

01.12.2014 21:00

A STA JE U TIM FIOKAMA.

ODGOVORITE