Optužnica zbog zlostavljanja Srba

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu, koju je Osnovni sud potvrdio, protiv Nermina Salijevića iz Brčkog /46/ zbog osnovane sumnje da je sredinom 1992. godine u predratnoj opštini Brčko počinio ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Republika Srpska 01.12.2014 | 14:23
Optužnica zbog zlostavljanja Srba

Salijević, zvani "Gumeni", koji je bio pripadnik oružane formacije HOS optužen je da je zajedno sa Redžepom Salajem, zvanim "Šok", i drugim licima vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja, primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke, kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Optužnicom u sedam tačaka njemu je stavljeno na teret da je fizički i psihički zlostavljao veći broj srpskih civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u logoru Okrajci u Gornjem Rahiću kod Brčkog.

Prema riječima sekretara Tužilaštva u Brčkom Samira Beganovića, Salijeviću se stavlja na teret da je zatočenike maltretirao udarcima palicom, rukama i nogama, te da je neke od njih i psihički zlostavljao naređujući im da međusobno vrše bludne radnje i "pjevaju pjesme o Juri i Bobanu". Optužnica protiv Salijevića treći je potvrđeni optužni akt lokalnog tužilaštva u ovoj godini za ratne zločine počinjene u Gornjem Rahiću južno od Brčkog.  

Komentari / 0

Ostavite komentar