Protesti širom SAD zbog odluke porote

Nakon odluke porote da se ne podiže optužnica protiv bijelog policajca za ubistvo afroameričkog tinejdžera u Fergusonu, u ovom američkom gradu izbili su neredi.

Svijet 25.11.2014 | 22:25
Protesti širom SAD zbog odluke porote

Demonstranti su izašli i na ulice mnogih gradova širom SAD kako bi izrazili protest zbog odluke porote.

Zbog odluke Velike porote američke savezne države Misuri, u protestima na ulicama Fergusona građani su se sukobili s policijom, paljeni su lokali i automobili, javlja BBC. Kako javlja RT, do sada je policija privela 29 demonstranata u Fergusonu.

Neredi su, osim u Fergusonu, izbili i u još nekim američkim gradovima. Tačan broj uhapšenih na protestima širom zemlje još je nepoznat.

Tokom objavljivanja odluke, državni tužilac je rekao da su svi dokazi iscrpno ispitani i da su neke od izjava svedoka bile suprotne nađenim dokazima.

Porodica ubijenog mladića je duboko razočarana ovom odlukom. Nakon saopštene odluke porote da nema osnove za podizanje optužnice protiv Vilsona, građani su izašli na ulice oko policijske stanice, a zatim je odjekivala pucnjava.

Tokom protesta su razbijeni izlozi prodavnica, a zapaljeno je nekoliko automobila. Mediji izvještavaju i da je zapaljeno 12 lokala, među kojima i jedna apoteka. Policija je na to odgovorila suzavcem i dimnim bombama, ali nijedan metak nije ispalila, javio je CNN.

Podsjetimo, nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna ubio je, u 9. avgusta u Fergusonu, policajac Daren Vilson ispalivši u njega više hitaca, što je podstaklo dugogodišnju rasnu napetost u gradu u kojem su Afroamerikanci u većini, ali bijelci dominiraju u strukturama vlasti.

Dok su svjedoci ubistva isticali kako je Braun imao ruke podignute uvis, očigledno u znak predaje, dotle su u policiji Misurija tvrdili da se prije kobnog pucnja vodila borba između tinejdžera i policajca.

Osim u Fergusonu, hiljade Amerikanaca protestovale su širom zemlje zbog odluke porote.

Oko hiljadu demonstranata izašlo je na Tajms skver u Njujorku i prošetalo gradom. Policajci su kontrolisali kretanje demonstranata, a policijski helikopter je nadlijetao njujorški trg.

Na Junion skveru takođe se okupila grupa demonstranata uz poruke "Zatvor za policajca ubicu" i "Važni su i životi crnaca".

U Vašingtonu se nekoliko stotina demonstranata okupilo ispred Bijele kuće i uzvikivalo "Ruke uvis, ne pucajte!" - parolu s ranijih demonstracija u Fergusonu.Demonstracije su održane i u Bostonu, Los Anđelesu, Filadelfiji, Denveru, Sijetlu, Čikagu i Solt Lejk Sitiju, ali su uglavnom protekle bez većih okršaja s policijom.

U Ouklendu (Kalifornija) je oko 2.000 ljudi blokiralo auto-put prema američkoj televiziji CBS, poslije čega su uslijedila hapšenja.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je na mir i razumijevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani.Obama je izjavio da je razumljivo da će neki Amerikanci biti "veoma razočarani, pa čak i gnjevni", ali je ponovio raniji apel roditelja ubijenog mladića da protesti treba da budu mirni.

Komentari / 0

Ostavite komentar