Čović: Marka su ubili s leđa!

"Zašto je turska policija sprovodila navijače Zvezde do hale, ako nije htela da ih pusti u dvoranu?!", upitao je predsednik Zvezde na vanrednoj konferenciji za novinare.

Košarka 22.11.2014 | 18:20
Čović: Marka su ubili s leđa!

Smrt navijača Crvene zvezde u Istanbulu i sve što se dogodilo u i ispred hale Abdi Ipekči i u subotu su tema dana u Srbiji. Predsednik vicešampiona Srbije Nebojša Čović s tim u vezi sazvao je konferenciju za novinare.
Kao "pitanje svih pitanja", istakao je činjenicu da je policija pratila navijače Zvezde do hale, u koju nije htela da ih pusti.

"Navijači Zvezde su se okupili u neposrednoj blizini dvorane, gde je u pratnji turske policije, koja ih je vodila do hale, došla do hale. Postavlja se pitanje zašto policija vodi navijače Zvezde prema hali, ako posle izvesnog vremenskog perioda njima zabranjuje ulaz u halu?! Kada su stigli ispred dvorane, došli su pred navijače Galatasaraja. Ne treba mnogo mudrosti ni pameti da se shvati šta onda počinje da se događa - međusobno provociranje, vređanje, pa kamenice. Još nekoliko navijača Zvezde je povređeno. A, onda je došla do sukoba. Pričam samo ono što se dogodilo zaista".

Predsednik Zvezde otkrio je i šta se dogodilo pred halom, kao i kako je Marko Ivković izgubio život.

"Dogodilo se to da je policija htela da odbije navijače Zvezde suzavcem i dimom, a u tom dimu je usledio još jedan napad navijača Galatasaraja. Marko je uboden s leđa, bio je na začelju kolone i nije učestvovao ni u kakvom nasilju. Krenuo je da se povlači, da beži..."

Čović je objasnio i da je turska policija promenila prvobitni izveštaj, kao i da je jednog navijača Zvezde primoravala da potpiše izjavu kojom potvrđuje da je Marko izgubio život u međusobnoj tuči Beograđana u Istanbulu?!

"Prvi izveštaj turske policije govori o tome. U međuvremenu su napravili pripremu. Neodgovorna izjava Atamana je bila priprema za ono što je trebalo da urade mediji, a oni su počeli da spinuju i da predstavljaju kako je mladić poginuo u međusobnom sukobu srpskih policija. Pre toga je izveštaj bio drugačiji i to naš konzul jako dobro zna".

Dodao je...

"Pri tome su zadržali mladića koji se zove Nenad Vučićević, 1990. godište, i po svaku cenu su tražili od njega da potpiše izjavu kako su koncipirali. Znam da je ovo događaj nezgodan za tursku državu, ali ne mogu da generalizujem stvari. Imali smo juče kontakte i sa turskim ambasadorom u Beogradu, koji je sve učinio da naši navijači uđu da gledaju utakmicu, iskreno je to radio, potpuno svestan šta može da se dogodi".

Galatasaraj je već tokom meča objavio saopštenje da Crvenoj zvezdi nije mogao da proda karte, jer su sve bile rasprodate. Broj praznih mesta u dvorani jasno ga demantuje.

"Da se ovde radi o laži i da smo lagani govore slike i podatak koji je objavljen. Kapacitet je 12.000, juče je bilo 8.143 gledalaca. Nekome je stalo da navijači Zvezde ne uđu. Dobili smo od Galatasaraja određeni broj karata, ušlo jeoko 60 ljudi, na posebna mesta, gde sede i zvaničnici turskog kluba. Da organizacija utakmice nije bila u redu dokazuju i događaji u hali. Za dlaku je izbegnut napad navijača Galatasaraja na prostor koji se naziva ložom. Tu je turska policija uspela da reaguje i da spreči".

Komentari / 0

Ostavite komentar