Nijemci protiv pooštrenja sankcija Rusiji

Nemci su, uprkos aktuelnom konfliktu sa Rusijom zbog ukrajinske krize, protiv pooštrenja sanksija Rusiji, a čak 27 odsto njih zalaže se i za ukidanje postojećih, pokazala je jedna anketa "Dojčlandtrenda" koju je danas objavila televizija ARD.

Svijet 21.11.2014 | 14:38
Nijemci protiv pooštrenja sankcija Rusiji

Prema toj ankteti 43 odsto Nemaca smatra aktuelne sankcije prema Rusiji primerenim, 19 odsto njih se zalaže za dalje pooštrenje, a 27 odsto je za ukidanje sankcija.Kada je reč o nemačko-ruskim odnosima, ovih dana se, osim aktuelnih političara, tim povodom oglasio i bivši dugogodišnji šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer zahtevajući nove odnose sa Rusijom.

"Povodom potpuno nove vrste pretnje kroz nasilje islamske IS, moramo prepoznati da su zajednički interesi sa Rusijom, veći nego što su razlike", rekao je Genšer i apelovao za novi početak u odnosima sa Rusijom."Rusija je još uvek velika sila. Još uvek postoje dve dominirajuće atomske sile na svetu koje garantuju stabilnost u toj oblasti...", rekao je Genšer i kritički reagovao na politiku Moskve prema Ukrajini, ali i na politiku Evropske unije(EU).

"Putinov postupak prema Ukrajini nije, naravno, prihvatljiv. Ali, radi se o oblikovanju jednog stabilnog svetskog poretka", rekao je Genšer i kritički dodao da je i EU pravila greške."Putin je u jednom svom govoru u Bundestagu za vreme svoga prvog predsedničkog mandata govorio o stvaranju jedne slobodne evropske zone trgovine...", rekao je Genšer i dodao da bi, da je EU to ozbiljnije shvatila, Moskva drugačije mogla reagovati na temu članstva Ukrajine u EU.

Komentari / 0

Ostavite komentar