ACCOUNT: Problem u BiH je korupcija. Priznanje BN TV

Korupcija je rak rana cjelokupnog bh društva, rečeno je na današnjem skupu koji je organizovao ACOOUNT, mreža nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije.

Republika Srpska 20.11.2014 | 16:02
ACCOUNT: Problem u BiH je korupcija. Priznanje BN TV

Najveći problem BiH je sistemska korupcija i nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije, odnosno za donošenje zakona koji bi spriječili korupciju.

Prema svim istraživanjima BiH spada među najkorumpiranije zemlje u svijetu. O korupciji u BiH, oni koji se bore, ili bi bar trebalo da se bore protiv nje, kažu da je sveobuhvatna i da svaki dan raste, da je sistemska i da su njome zahvaćene sve pore društva i da je BiH država zarobljena u korupciji.

Svi se slažu da je u BiH najveći problem politička korupcija i nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije, odnosno za donošenje kvalitetnih zakona koji bi spriječili korupciju u BiH.

,,Najbolji način da se izborimo sa korupcijom je da promijenimo sistem.Treba napraviti antikoruptivni sistem koji će obezbijediti prevenciju korupcije.Tada neće biti važno koji su političari na vlasti'', smatra Eldin Karić direktor projekta ACOOUNT.

,,Ako u Republici Srpskoj SDS bude dio vlasti prvi zakon koji ćemo donijeti biće Zakon o ispitivanju porijekla imovine političara'', obećava poslanik SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Akelsandra Pandurević i dodaje:
,,Bez političke volje nema borbe protiv korupcije a tu volju mogu pokazati samo ne korumpirani ljudi. Treba nam i čišćenje pravosudnog sistema od korumpiranih sudija i tužilaca''.

Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije BiH Dragan Slipac smatra da i u političkim strankama postoji jedna kritična masa ljudi koji žele nešto da promijene u BiH.

,,Svi smo svjesni u kakvom stanju se nalazi BiH. Siromaštvo, nedostatak investicija, zemlja na ivici bankrota. Možda su ovo krupne riječi ali nešto se mora preduzeti'', kaže Slipac.

U mreži nevladinih organizacija za borbu protiv korupcije ističu da veliku,možda i jedinu, podršku u svom radu imaju od medija.

Za doprinos u borbi protiv korupcije, odnosno skretanje pažnje javnosti na ovaj problem, ACOOUNT je dodijelio priznanje BN televiziji.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

wien

20.11.2014 15:32

BN je najobjektivnija tv kuca iako se ne finansira od gradjan Republike Srpske i BiH bravo za BN !!!!!

ODGOVORITE
Name

MIHAJLO

20.11.2014 15:39

SVAKA CAST, BN JE NARODNA TELEVIZIJA.

ODGOVORITE
Name

mi sami

20.11.2014 16:24

BN TV 4EVER!!!!!

ODGOVORITE
Name

acoount daj meni

20.11.2014 16:58

Ovaj acoount je "organizacija za pare".Ti "umlatiše paru" na projektima.

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.11.2014 17:02

Korupcija ne da je rak rana društva, već je kao polna bolest društva - svi nas zaobilaze, a gdje zakon i red nisu jaka komponenta društva, tu je BiH!

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanovic

20.11.2014 17:34

Pandurevicka za minista unutrasnju poslova!

ODGOVORITE
Name

bg

20.11.2014 17:58

Ne bih se baš složio sa ovim konstatacijama.Korupcija uhvatila maha u svim profesijama.Zdravstvo,politika,sredstva informisanja,prosvjeta,itd,itd...Nažalost kada živimo u takvom društvu.To se neće iskorijeniti nikada.

ODGOVORITE
Name

vesna

20.11.2014 18:09

Mora se poceti normalno i prema stvarnim vrijednostima zivjeti, dosta korupciji i nepotizmu, inace ce nas nestati.

ODGOVORITE
Name

bg

20.11.2014 19:53

Ne znam da je BNTV najobjektivnija TV.Treba biti realan.Sve TV su na ovim prostorima korumpirane,htjeli mi to prihvatiti ili ne.

ODGOVORITE
Name

BiH

20.11.2014 22:03

Aleksandru za prvu presednicu BiH. svih naroda

ODGOVORITE