Mladić spašavao i Hrvate i muslimane

Svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, oficir Vojske Republike Srpske Rajko Šarenac rekao je da je Mladićeva ličnost u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju i da je general Mladić spašavao i Hrvate i muslimane.

Republika Srpska 19.11.2014 | 18:35
Mladić spašavao i Hrvate i muslimane

Šarenac je istakao da se na osnovu više ličnih kontakata i susreta sa generalom Mladićem uvjerio da je "njegovo porodično i vojničko vaspitanje, principijelnost i upornost, u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju".

On je dodao da je general Mladić 1993. dozvolio izvlačenje hiljada hrvatskih civila iz Vareša, preko teritorije srpskih snaga te da je u ljeto te iste godine, u Trnovu garantovao bezbjednost šefu lokalne policije, muslimanu, koji je njegovim rođacima, prethodno, omogućio da napuste grad - prenijeli su beogradski mediji.

Šarenac je rekao da Vojska Republike Srpske nije ratovala protiv civila, nego vojnika i da se ne sjeća da su protjerivani civili.

Odgovarajući na pitanje da li je general Mladić ikada naredio hapšenje pripadnika Unprofora ukoliko NATO avionima napadne položaje Vojske Republike Srpske, Šarenac je rekao da je "toga bilo", ali da se on "ne sjeća" takvog konkretnog naređenja iz aprila 1994. godine, koje mu je tužilac citirao.

Sljedećeg svjedoka odbrane sud će saslušati sutra.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

20.11.2014 09:35

ja znam jedno da je narod u pravu I Srbi I Muslimani I Hrvati svi smo psovali majku predsjednicima Srbi Aliji , Muslimani Miloševiću I tako dalje samo po tome vidim svu situaciju ujedini se narode budimo zajedno kao nekad zaboravimo prošlost a Za zločin će se odgovarati

ODGOVORITE