Rusi BiH: Odakle ovoliko jabuka?

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, Roseljhoznadzor bi mogla da zabrani uvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine (BiH)ako ne dobije objašnjenje naglog rasta uvoza voća iz te zemlje, objavljeno je
na sajtu službe.

Bosna i Hercegovina 19.11.2014 | 16:42
Rusi BiH: Odakle ovoliko jabuka?

Zabrinutost Roseljhoznadzora izazvalo je trostruko povećanja obima i snažan rast dijapazona isporuka proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, čiji je uvoz zabranjen iz EU, preneo je Tas.

Pri tome je količina jabuka uvezenih u Rusiju za devet meseci ove godine povećana sto puta u odnosu na isti period prošle godine, navodi služba.

Predstavnici Roseljhoznadzora su na razgovorima u Moskvi zahtevali od BiH da u roku od nedelju dana dostavi dokaz o autentičnosti niza fitosanitarnih sertifikata, na osnovu kojih se izvoze proizvodi u Rusiju. Drugi uslov je da se u istom roku dostavi informacija o asortimanu i obimu biljnih proizvoda koji se ove godine gaje u Bosni i Hercegovini.

U slučaju da dostavljena informacija bude nedovoljna ili neadekvatne, Roseljhoznadzor ne isključujue verovatnost uvođenja mera ograničenja isporuka biljnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na rusko tržište.

Tas podseća da Bosna i Hercegovina nije članica Evropske unije, pa se na nju ne odnosi zabrana uvoza prehrambenih proizvoda iz niza zemalja, među kojima i Evropske unije, koje je Rusija 7. avgusta uvela kao odgovor na ekonomske sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Roseljhoznadzor je ovih dana, takođe, zahtevao potvrdu autentičnost veterinarskih sertifikata na osnovu kojih se uvoze prehrambeni proizvodi u Rusiju od Makedonije, Crne Gore i Albanije. Te mere služba je objasnila rizicima od reeksporta zabranjenih proizvoda u Rusiju preko tih zemalja.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

профа

19.11.2014 16:33

Родила код Додиковог сина плантажа јабука ове године ненормално па је зато повећан извоз.

ODGOVORITE
Name

zvornik

19.11.2014 16:43

Bajine jabuke;-)

ODGOVORITE
Name

ZOKI

19.11.2014 19:35

Opšte poznato da je Baja napravio dil sa Italijanima o reeksportu jabuka. Zato se onomad zadržao u Moskvi

ODGOVORITE
Name

OSMO KLASURA

19.11.2014 20:35

NAKUPIO NAROD PO ZEMLJI.CUJ OTKUD TOLIKE JABUKE.

ODGOVORITE
Name

sta je ljudi sad

19.11.2014 22:39

Kukate kako prestolonasljednik ne valja a gledaj ga kako bere i kako slaze u one gajbice i salje drito za Vladikavkaz i iza Urala cak. Vrijedan decko skuplja za dzeparac da tati za rodjendan kupi kojeg poslanika

ODGOVORITE
Name

LEPIR

19.11.2014 23:16

PA ZELJKICA JE OBECALA IZVOZ ZA RUSIJU NEKA I JABUKE MAKAR BILE I CRVLJIVE.

ODGOVORITE
Name

pukovnik

20.11.2014 21:58

Nakupio trule jabuke Baja,a ne zna da je zajebao ga Zlaja.Jabuke su dobre nisu trule Zlaja,vidi kako sijaju ,baš su do jaja.Biće još tona ali tek do prvog maja,,kada mu ih proda patak paja.

ODGOVORITE