Potrebno jedinstvo boračkih kategorija

Predsjednik  Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, u toku radne posjete rukovodstvu srbačke Boračke organizacije,  izjavio je da paralelno organizovanje nekih boračkih udruženja predstavlja odraz nejedinstva, nemoći i nesloge  i da u narednom periodu  treba izučiti uzroke za takvo stanje i naći najkraći put  za njihovo otklanjanje.

Republika Srpska 19.11.2014 | 12:36
Potrebno jedinstvo boračkih kategorija

Bez očuvanja jedinstva svih boračkih kategorija u Republici Srpskoj, nema kvalitenog rješavanja  problema sa kojima se one suočavaju.   

 „Status Boračke organizacije mora se razlikovati  od ostalih nevladinih  organizacija koje su dobile status od posebnog interesa i o tome ćemo uskoro razgovarati sa predstavnicima Vlade“ – kaše Savčić i dodaje da će se „zahtjevati donošenje posebnog programa  za rješavanje statusa običnih boraca koji su iznijeli rat a sada su bez posla, zdravstvene zaštite i drugih prava“.     

Predsjednik boraca  Srpske izrazio je zadavoljstvo razgovorom  u Srpcu i istakao da će mnoge ideje, predlozi i sugestije, koje je čuo,   dobro  doći u radu republičkog rukovodstva, ali i drugih opštinskih boračkih organizacija. Medju njima su pitanja stambenog zbrinjavanja demobilisanih boraca, koji su teško oboljeli a nisu u kategoriji  ratnih  vojnih  invalida, zdravstvena zaštita  onih koji nisu zaposleni, a posebno je tražena izmjena i dopuna Zakona o  penzijsko-invalidskom osiguranju i Zakona o reviziji stečenih prava i drugih prava  boraca koja nisu definisana  zakonima ili normativnim aktima BORS-a.     

Prilikom posjete Srpcu, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić sa saradnicima obišao je Spomen sobu i centralno spomen obilježje  poginulih  i nestalih boraca u otadžbinsko odbranbenom ratu.

Predsjednik srbačke boračke organizacije Duško Mitrić uručio je gostu monografiju „Srbačka laka brigada  u otadžbinskom ratu“, koja je štampana prije dvije godine povodom 20. godišnjice formiranja ove ratne  jedinice kroz koju je prošlo 3338 boraca.

Autor: Savo Keser
Izvor: Radio Srbac

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rvi

19.11.2014 19:37

Generale hocete li ikako spomenuti RVI kojima je umanjena invalidnina(reviziji) na nezakonit nacin sa potkupljenim ljekarima koji nisu izvrsili pravi uvid u medecinsku dokumentaciju i sa pravim uvidom u zdravstveno stanje invalida,pa slucajno ili namjerno ispustene su i specijalnosti ljekara clanova komisija(revizije)pa nije jasno da li su u sastavu istih ucestvovali Ljekari strucni za ocjenu obolenja nastalog u ratnim dejstvima.Molim vas pogledajte samo clan 95.zakona o pravima boraca 1.broj ljekarskih komisija i njihov sastav i sjediste i podrucje rada utvrdjuje ministar. 2.clanovi ljekarske komisije imaju pravo na naknadu za rad,ciju visinu utvrdjuje ministar. 3.Ministar donosi pravilnik kojim se uredjuje nacin rada ljekarskih komisija. Mislim da je ovim clanom sve receno! Zamalo zaboravih da kazem poskidase nas i sa rang lista za konacno zbrinjavanje iako sam ja 2007-2008 godine bio 6. na rang listi za konacno zbrinjavanje PPBiRVIod 1.do 4.kat.A stambeno zbrinjavanje je trebalo biti zavrseno 2010.godine,a oni nas poskidase 2014.godine.SRAMOTA!Prilikom svake dodjele stanova za PPBiRVI u svakom gradu Ministar Djokic i Premijerka Cvijanovic nagovjestili bas svaki put dodjeljujemo stambene jedinice PPB i RVI od 1.do 4.kategorije sa konacne rang liste koja je formirana i vazeca iz 2007 odnosno 2008.godine.

ODGOVORITE
Name

pero

20.11.2014 12:54

Novi predsjednik boračke bih trebao pokrenuti inicijativu pod hitno da invalidi dobivaju borački na mjesečnom nivou pošto su naj ugroženija klategorija ovog društva ili da se invalidnine povećaju ovo je neizdrživo pošto su se bolesti nakalemile.

ODGOVORITE