Upravo počinje: ''Hrabro srce'' protiv ''Albiona''!

Formalno jeste, ali to nikada neće biti prijateljski meč! Na Seltik parku od 21.00 Škoti dočekuju “starog neprijatelja“ Englesku.

Fudbal 18.11.2014 | 21:00
Upravo počinje: ''Hrabro srce'' protiv ''Albiona''!

Škotska i Engleska odigraće večeras prijateljsku utakmicu na Seltik parku i to će biti njihov 112. meč što je apsolutni rekord u broju utakmica između bilo koje dve reprezentacije na svetu. Prvi meč stari rivali odigrali su davne 1878. godine, a Škoti su slavili u Londonu - 3:1.

Danima je već zagrejana atmosfera na Ostrvu, svi željno iščekuju derbi! Škoti, tačnije njihova čuvena Tartan armija, sigurno će napuniti stadion do poslednjeg mesta, a selektor Engleske ima samo lepe reči za protivničke navijače i smatra da to neće loše uticati na njegovu ekipu.

Naprotiv.
"Škotski navijači su izuzetni, posebno na Seltik parku. To je sve u redu, takva atmosfera je potrebna mojoj ekipi. Mislim da će mi ova utakmica najbolje pokazati na kakavom smo putu kao tim", smatra Roj Hodžson, a prenosi BBC.
"Želimo da se nadmećemo i da što skuplje prodamo kožu. Engleska je lako izašla na kraj sa Slovenijom, poseduje kvalitetne pojedince i biće nam jako teško večeras", rekao je selektor Škotske Gordon Strahan koji je preporodio popularne "suknjice" od kako je preuzeo nacionalni tim svoje zemlje, januara 2013.

Zanimljivo, Škoti su dve najpoznatije pobede nad Albionom ostvarili na legendarnom Vembliju, usred Londona. Prvo su 1967. godine slavili sa 3:2, samo godinu dana nakon što je Engleska osvojila Mundijal i odmah se samoproglasila svetskim pravkom. Potom su 10 godina kasnije pobedili 2:1, a Tartan armija je po završetku utakmice upala na teren, srušila konstrukcije golova i satima slavila pobedu nad "starim neprijateljem" u njegovom hramu fudbala (auld enemy, kako kažu Škoti).

Englezi su se revanširali baš na Vembliju i to 1996, kada su na Evropskom prvenstvu eliminisali Škote iz daljeg takmičenja, (2:0) a Pol Gaza Gaskojn je, posle promašenog penala Gerija Mekalistera, postigao jedan od najlepših golova u istoriji engleskog nacionalnog tima.

Poslednji meč Škoti i Englezi su odigrali 2013, kada je Albion slavio u prijateljskoj utakmici (3:2). Pobedonosni gol postigao je Niki Lambert u prvom dodiru sa loptom na svom debiju.

Večerašnji meč igra se od 21 čas.

Komentari / 0

Ostavite komentar