Protesti u Atini

Pet policajaca povređeno je kasno sinoć u sukobima sa demonstrantima ispred ambasade SAD u Atini, koji su izašli na ulice grčke prestonice da bi obeležili 41. godišnjicu studentskog protesta protiv tadašnje diktature u zemlji.

Svijet 18.11.2014 | 09:30
Protesti u Atini

Oko 7.000 policajaca, raspoređenih da održava red na protestima na kojima se okupilo 18.000 ljudi, ispalilo je suzavac i šok-bombe kako bi rasterali grupe ljudi koji su ispred američke ambasade palili zastave SAD i Evropske unije, prenela je agencija AFP.

Pritom je uhapšeno sedam demonstranata, saopštila je policija.

Pored Atine, protesti su održani i u drugom po veličini grčkom gradu Solunu, gde se okupilo 14.000 demonstranata. Taj skup je obezbeđivalo 1.000 policajaca, a završen je mirno.

U Grčkoj su 1973. godine, u studentskim protestima protiv tadašnje diktature, policija i vojska otvorile vatru na demonstrante i građane koji su se našli na ulici kod centralnog atinskog kampusa.

Režim je pao naredne godine, podsetio je AP.

Iako demonstranti na prvom mestu protestuju zbog podrške SAD diktaturi koja je bila na vlasti od 1967. do 1974, poslednjih godina oni dižu glas i protiv mera štednje koje je uvela vlada.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar