Joanisu 56 odsto glasova, Ponti 44 posto

Prema prvim zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora u Rumuniji, objavljenim posle ponoći, na osnovu jedne trećine prebrojanih glasova pobedu je odneo lider desnog centra Klaus Joanis sa 56 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat, premijer Viktor Ponta, dobio 44 odsto, prenele su agencije.

Svijet 17.11.2014 | 07:59
Joanisu 56 odsto glasova, Ponti 44 posto

Joanis će na mestu predsednika zameniti Trajana Baseskua, koji je na čelu države bio 10 godina.

Joanis je i pre saopštavanja prvih rezultatat proglasio pobedu, nakon što je njegov protivkandidat, premijer Viktor Ponta priznao poraz.

"Pobedili smo", napisao je na svom Fejsbuk nalogu Joanis (55). "Zahvaljujući vama, počinje razdoblje nove Rumunije. Rumunija kakvu želimo nije zemlja sukoba ili osvete", istakao je Joanis.

Nešto ranije, Ponta - koji je važio za favorita - priznao je poraz i čestitao svom konzervativnom protivkandidatu.

"Pozvao sam Joanisa i čestitao mu", rekao je Ponta novinarima. "Mi smo demokratska zemlja. Narod je uvek u pravu", kazao je on.

Ponta je nakon toga, kako je preneo Rojters, rekao da neće podneti ostavku na mesto premijera i da će njegova vladajuća alijansa nastaviti da radi do parlamentarnih izbora, zakazanih za 2016. godinu.

"Odbijam bilo kakve glasine da ću podneti ostavku, sve dok me to ne upitaju da uradim moje kolege. Nema razloga za ostavkom", rekao je on.

Kako prenosi AP, u Bukureštu se okupilo oko 15.000 ljudi da bi proslavili poraz Viktora Ponte.

Ponta je u prvom krugu predsedničkih izbora 2. novembra ubedljivo pobedio Joanisa

Od 14 kandidata, koliko ih je učestvovalo u prvom krugu predsedničkih izbora, Ponta je osvojio nešto više od 40 odsto glasova, dok je Joanisu pripalo 30,5 odsto glasova.

U Rumuniji, iako premijer ima izvršna ovlašćenja, predsednik imenuje premijera, sudije, tužioce, šefove obaveštajnih službi, a može i da zaustavi vladine predloge.

Komentari / 0

Ostavite komentar