Otkriven i osveštan spomenik ruskom caru Nikolaju

U Beogradu je danas otkriven i osveštan spomenik caru Nikolaju II Romanovu, a tom prilikom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da Beograd dobija jos jedan novi simbol starog prijateljstva, mesto na
kome će se građani susretati, sastajati i podsećati na vrednosti zajednicke istorije.

Srbija 16.11.2014 | 19:41
Otkriven i osveštan spomenik ruskom caru Nikolaju

"Ovaj spomenik u srcu Beograda sija u slavu cara mucenika Nikolaja II, kao znak večne pobede dobrote i pravde, vladarske i ljudske zrtve za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života", rekao je predsednik Nikolić dodajući da će spomenik "sijati zanavek".

Nikolić je rekao da uz niz značajnih spomenika podignutih u slavu ruskih saboraca u oba svetska rata, Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu, poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske Federacije Srbiji.

Kako je naveo, tu čemo lakše ocenjivati prijateljstva u svom životu, učeći na primeru iskrene odanosti poslednjeg ruskog cara Srbiji.

"Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na oblik društvenog uređenja, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život i biblijsko stradalaštvo u tome zajedničke su karike u svetom lancu trajanja sprskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije", rekao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, jedna od tih tragičnih karika jeste sudbina cara Nikolaja II i njegove porodice.

"Car Nikolaj II Romanov ubijen je ritualno, ubijano je hrišćanstvo i podrška slovenstvu. Ipatjevski dom je postao mesto patnje i golgote, a ubistvo carske porodice simbol stradanja za druge", poručio je Nikolić, podsećajući da se posle učinjenog zločina, bratoubilački rat u Rusiji razbuktao još više, a da je već tada car Nikoolaj II za srpski narod bio svetac.

Predsednik je napomenuo da je spomenik delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova i beogradskog arhitekte Janka Krstića koji je osmislio ambijent u kome će spomenik stajati.

Čin osvećenja spomenika obavili su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej, a tom prilikom položeni su i venci.

Patrijarh Kiril rekao je da je otkrivanje i osveštenje spomenika važan događaj koji, bez svake sumnje, ima istorijski značaj.

Navodeći da je car Nikolaj II uradio puno na spasavanju Srba i čitave Evrope, patrijarh Kiril je ukazao da je "on žrtvovao svoju krunu, carstvo i život radi spasenja Srbije".

Patrijarh Kiril je istakao i da je prvi spomenik u čast cara, u Evropi van Rusije, podignut u Srbiji.

Prema njegovim rečima, sećanje na imperatora Nikolaja II se čuvalo u srpskom narodu čak i u vremenima kada se o ruskom narodu govorilo samo loše ili se ćutalo.

"Kada govorimo o prijateljstvu i bratstvu sa srpskim narodom mi ne iznosimo samo deklaraciju koja je odvojena od života, mi govorimo reči koje su ispunjene istorijskom istinom", poručio je patrijarh Kiril.

Patrijarh srpski Irinej je istakao da je danas veliki dan za Beograd, Srbiju i srpski narod koji se nalazi u zemlji i u srpskim zemljama, ali i izvan njih.

"Ovaj dan podseća na ono što je car učinio za svoj pravoslavni, srpski narod", rekao je patrijarh Irinej
i dodao da je hrišćanski car učinio sve što je mogao i trebalo da učini.

Kako je istakao, spomenik u Ulici kralja Milana, nije samo spomenik nego i lik svetog mučenika.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni građani i novinarske ekipe, vladike, ministar Velimir Ilić, predstavnici vlade Rusije, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, gradski menadžer Goran Vesić i drugi.

Patrijarsi Kiril i Irinej su prethodno služili zajedničku liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, a otkrivanjem i osveštanjem spomenika Nikolaju II ruski patrijarh je završio trodnevnu posetu Srbiji.


Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

car

16.11.2014 19:24

Ma dosta careva i carevina hocu posao i normalan zivot dostojan covijeka...Interesuje me cime je on zasluzio spomenik i koliko napacenih dusa njegovom krivicom je prerano zavrsilo....

ODGOVORITE
Name

rusofil

17.11.2014 00:44

Neka ti da antihrist Baja posao za njega si glasao. Cara Nikolaja ostavi na miru ,posto vidim da ne znas nista o istoriji ruskog naroda.

ODGOVORITE
Name

arheolog

17.11.2014 11:26

Dje je do sada bio sakriven? Ali dobro je da su ga i sada otkrili!

ODGOVORITE
Name

niko_bitan

17.11.2014 18:53

Istoija je uciteljica zivota ali za skolovane i pismene ljude, Rusija nije htjela da vraca carsku rusiju a ovi u Bg se digli da nesto uzdizu.Rusimo sve redom u cemu smo zivjeli a sada se vracamo 200 godina u nazad i opet iz pocetka.Za 50 godina ce se opet dizati spomenici Josipu Brozu a u Beogradu i Staljinu .Jadno je ovo pobogu

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

18.11.2014 22:27

Vako nesto treba Baja da napravi u Banja luci .

ODGOVORITE