Devet godina od požara u Domu kulture

Pomenom, prisluživanjem svijeća, te polaganjem vijenaca i cvijeća ispred Kulturnog centra u Gradišci obilježeno je devet godina od katastrofalnog požara u Domu kulture "Veljko Čubrilović" u kojem su poginule tri žene.

Republika Srpska 16.11.2014 | 13:42
Devet godina od požara u Domu kulture

Osim rodbine, prijatelja i brojnih građana vijence i cvijeće položili su i načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, predsjednik Skupštine opštine Radislav Dončić, te predstavnici ustanova i organizacija iz Gradiške.

U nekadašnjem Domu kulture "Veljko Čubrilović" 16. novembra 2005. godine je zbog neispravnih elektroinstalacija izbio požar u kojem su poginule tri radnice preduzeća "Simpo-SIK" - Dijana Ećimović, Gordana Ždero i Biljana Plotan-Šešum, dok se sigurne smrti spasio Živko Šukalo tako što je skočio sa drugog sprata.

Šukalo kaže da i nakon devet godina ne blijede sjećanja na stavičan požar i stradanje tri bliske osobe, koje su bile u najboljem životnom dobu.

"Devet godina poslije požara ljudi se i dalje okupljaju na ovaj dan i opominju da moramo obezbijediti sigurnost objekata, da se ovakve tragedije nikade više ne bi desile", istako je Šukalo.

Latinović je rekao da se materijalne vrijednosti nakon tragičnih nezgoda relativno lako nadoknađuju, ali da gubitak ljudskih života ostaje nenadoknadiv za porodice stradalih i za cijelu lokalnu zajednicu.

U požaru prije devet godina izgorjeli su gotovo cijeli fond Narodne biblioteke, nekoliko ateljea i brojni umjetnički eksponati. Nekoliko godina kasnije na temeljima izgorjelog Doma kulture izgrađen je Kulturni centar Gradiška, jedno od najljepših zdanja kulture u Republici Srpskoj.


Komentari / 0

Ostavite komentar