Srbija na EP-u 2016.?! Jedino u bajci!

Pucao dinamit po Humskoj, letelo orlovsko perje na sve strane, odleteo i Dik Advokat!

Fudbal 16.11.2014 | 00:00
Srbija na EP-u 2016.?! Jedino u bajci!

Konačno je na naplatu došlo sve ono što smo zaslužili. Da glupost boli, srpski fudbal bi umirao u najgorim mukama. Protiv Jermenije smo ispucali sreću, protiv Albanije nismo dočekali da vidimo da li igramo fudbal bolje od Albanaca, a protiv Danske u sablasnom ambijentu stadiona u Humskoj nikakve više sile nisu mogle da nam pomognu. Danci su srpskim Orlovima održali besplatan čas fudbala, namirisali malokrvnog i preplašenog domaćina i iz Beograda potpuno zasluženo odneli pobedu od 3:1 i tri boda.

Srbija će u 2015. godinu ući bez ijednog trijumfa (onog pravog na terenu) u kvalifikacijama za EP u Francuskoj. Koliko god neverovatno zvučalo da će nam možda izmaći i ovo takmičenje, koje je Platini proširio da bi na njemu igrali fudbal i oni koji to zapravo ne zaslužuju, na sjajnom smo putu da ostvarimo i taj podvig.

Holanđanin Dik Advokat će naplatiti ugovor, otići u penziju i tokom evropskog prvenstva u nekom holandskom studiju pametovati i keširati još neki ček od neke TV stanice. Umesto totalnog fudbala zbog čega je doveden iz vrle holandske škole, Dik Advokat nam je doneo totalnu blamažu. Nije da nismo imali sramotnih izdanja i u bližoj prošlosti, ali Advokat je već posle dve i po utakmice uspeo da se dopiše na tu neslavnu listu. Oni koji su ga doveli, sinoć su bilu među odabranima i uživo posmatrali fudbalskog Frankeštajna kojeg sklapaju godinama.

Danska bez trojice igrača koji su nosioci igre (Ager, Šene i Hojbjerg) je pokazala Orlovima za šta služi posed lopte, kako se igra totalni fudbal, šta je dupli pas, kako se reaguje kada ti ne ide i kada je teško. Кako se izađe na teren kad je najteže i jednostavno - pobedi! Skromna fudbalska imena su asovima Čelsija, Liona, Sautemptona i ostalih evropskih klubova očitali lekciju. Jer nisu samo krivi Mali general i njegovi sponzori. Ovo je ipak bila muška borba 11 na 11 gde opravdanje ne postoji i gde nismo imali dovoljno muškosti. Nije sramota izgubiti, ali je sramota uraditi to na ovakav način. Možda je šteta što nam sudija nije nešto ukrao, pa da kukamo, mažemo oči i spinujemo.

Napadač koji vredi 20 miliona evra i kojeg trenutno traži pola Evrope sedi na klupi veteranu iz naše lige!? Trojica asova iz Premijer lige igraju kao da su naopako obuli kopačke. U utakmici u kojoj nam je pobeda bila potrebna kao hleb nasušni, Advokat trvdoglavo kreće sa Gudeljom koji nije ispunio čak ni ono malo defanzivnih zadataka koje ume da obavlja.

Utakmica je za Advokatove Orlove trajala četiri minuta. Tada je Zoran Tošić doveo Srbiju u vođstvo posle asistencije Đuričića i „nekog poteza“ Lazovića. Sve posle toga je bilo negledljivo. Branili smo se kukavički celo prvo poluvreme uz nadu da će i u drugom poluvremenu da nam prođe taj dekadentni fudbal. Danci su napadali i promašivali. Izdržali smo sat vremena i onda je usledio potop.

Danski dinamit je posle sat vremena igre razneo Orlove da je perje letelo na sve strane! Kontroverzni momak Niklas Bentner je počeo kanonadu kada je spakovao odbitak pored nepomične odbrane Srbije. Nisu se naši ni popreko pogledali po običaju, a već su morali da vade drugu loptu iz mreže. Kjar je došao pred gol Stojkovića, neometano skočio i zakucao loptu iza leđa Stojkovića. Tačku na debakl Srbije je stavio „Lord“ Bentner.

Da ne beše Stojkovića i nekoliko njegovih sjajnih odbrana mogla je da pukne i petarda. Srbija je posle vodećeg gola imala dve prave prilike. Jednu u prvom, drugu u drugom poluvremenu. Obe preko Lazovića što dovoljno govori kakvi su ovo tim i igra.

Kada su Danci gospodarili terenom i imali posed lopte skoro 70 odsto, Advokat je regaovao uvođenjem zadnjeg veznog Kuzmanovića umesto plejmejkera Đuričića. Kada je đavo odneo šalu, setio se da na klupi ima i Aleksandra Mitrovića. A, potom je uveo i Lazara Markovića koji izgleda kao da bi mu kraj sezone baš prijao u ovom momentu.

Danci su u Beogradu našli bodove kojima se vraćaju u igru. Srbija posle tri meča ima jedan bod i drži začelje tabele sa Jermenijom. 

Danci imaju divne bajke, a nama je možda vreme da prestanemo da verujemo u bajke kao što je ona o Srbiji na nekom velikom takmičenju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

16.11.2014 11:24

Na evropsko prvenstvo treba da idu ekipe koje igraju fudbal a ne balerine kao sto su nasi igraci

ODGOVORITE