Upotrijebićemo rezerve ako zatreba

Ruska vlada spremna je da aktivira akumulirane rezerve ukoliko se ekonomska situacija u zemlji pogorša, ali će uložiti sredstva samo ako to bude donosilo ekonomsku korist, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Svijet 14.11.2014 | 12:31
Upotrijebićemo rezerve ako zatreba

Putin je u intervjuu agenciji TASS rekao da su vlasti razmatrale mogućnost korištenja novca iz namjenskog nacionalnog fonda za ključne infrastrukturne projekte mnogo prije sadašnjeg pada cijene nafte.

"Još ranije smo planirali sve ove stvari, a sada, kada se tržišna situacija pogoršava, dolazimo do njih. Ipak, to ne znači da ćemo jednostavno `pojesti` svoje rezerve i zanemariti ekonomsku korist zbog rješavanja aktuelnih problema. Nećemo tako raditi", rekao je Putin.

On je dodao da će ulaganja iz nacionalnog fonda biti usmjerena u nekoliko oblasti, a jedna od njih je infrastruktura.Putin je precizirao da misli na gradnju saobraćajnog prstena oko Moskve, brojne željezničke prelaze i modernizaciju pruga za teretni saobraćaj prema istoku, kao i na brze pruge, luke i aerodrome.

"To smo rekli prije dvije godine", rekao je Putin i usprotivio se mišljenju da bi rusku ekonomiju već sada trebalo podržati novcem iz rezervnog fonda.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BB

14.11.2014 11:42

Cim se udari na rezerve,nema naprijed vec samo nazad,ali Putin zna najbolje sta je dobro za njega i mora se odluciti,nema sjedenja na dvije stolice.

ODGOVORITE