Moskva upozorila Pariz

Rusija je danas upozorila Francusku na "ozbiljne" posledice ukoliko joj Pariz ne isporuči do kraja novembra vojne brodove Mistral, javile su RIA Novosti.

Svijet 14.11.2014 | 10:15
Moskva upozorila Pariz

"Pripremamo se za različite scenarije. Čekaćemo do kraja meseca, a onda ćemo izneti ozbiljne tvrdnje", navela je ruska novinska agencija citirajući visokorangirani izvor koji nije želeo da bude imenovan, preneo je AFP.

Prema sporazumu koje su potpisale Rusija i Francuska, prva dva nosača helikoptera je trabalo da budu danas isporučnena Moskvi, međutim zbog situacije u Ukrajini, saveznici su "pritisli" Francusku da dogovor vredan 1,2 milijardi evra ne ispoštuje.

Neimenovani ruski zvaničnik je rekao da ruski eksperti procenjuju koliko štetu je pretrpela Rusija i da će uskoro saopštiti podatke o tome.
"Iznos neće ostati tajna", rekao je zvaniničnik koji nije želeo da bude imenovan.

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je tokom posete Beogradu da se još nisu stekli uslovi da Francuska isporuči Rusiji dva vojna nosača helikoptera "Mistral".

Francuska je već mesecima na mukama zbog ugovora o prodaji dva vojna broda Moskvi - s jedne strane, mogućnost isporuke "Mistrala" ljuti saveznike Pariza s obzirom na evropske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, a sa druge - Francuskoj prete veliki gubici ako ne ispoštuje obaveze iz ugovora.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio je pre nekoliko dana da još nisu ispunjeni uslovi da Pariz isporuči Moskvi prvi od ukupno dva ratna nosača helikoptera "Mistral", a ti uslovi su, kako je obrazložio, da se situacija u Ukrajini normalizuje i Rusija u tome igra pozitivnu ulogu.

Sapen je time demantovao izjavu zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina da je Rusija dobila poziv da 14. novembra prisustvuje svečanoj primopredaji prvog od dva broda.

Komentari / 0

Ostavite komentar