Spriječen uvoz 200 tona sporne hrane

Republička inspekcija za hranu je tokom devet mjeseci u spoljnotrgovinskom nadzoru zabranila uvoz čak 200 tona spornih prehrambenih artikala.

Republika Srpska 13.11.2014 | 00:00
Spriječen uvoz 200 tona sporne hrane

Riječ je, uglavnom, o mliječnim i mesnim proizvodima, slatkišima, alkoholu, voćnim sokovima i osvježavajućim pićima, začinima i žitaricama, od čega je 35 tona uništeno, a 165 tona vraćeno pošiljaocu.

Pronašli su, kako nam je potvrđeno, sporne pošiljke mesnih prerađevina iz Makedonije, gdje je utvrđen povećan sadržaj fosfata, dok je kod pošiljki mliječnih proizvoda iz Srbije evidentiran povećan sadržaj aflatoksina.

"Neispravnosti su utvrđene kod pošiljke instant-kafe iz Španije zbog povećanog sadržaja mikotoksina. Krem-namaz iz Makedonije nije bio ispravan jer su podaci na deklaraciji bili nejasno označeni, dok je kod pošiljke začina iz Austrije utvrđen povećan sadržaj mikotoksina i drugo", navodi Dušanka Makivić, viši saradnik za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Po njenim riječima, za devet mjeseci u spoljnotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza Republička inspekcija za hranu pregledala je 39.542 pošiljke hrane, te je za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti uzeto 2.300 uzoraka.

"Na osnovu inspekcijskih pregleda i rezultata laboratorijskih analiza kod 90 pošiljki utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, mikrobiološku i hemijsku neispravnost. Nakon otklanjanja nedostataka na deklaracijama za 56 pošiljki dozvoljen je uvoz, dok je za 34 pošiljke izrečena mjera zabrane uvoza", kaže Makivićeva.

Osim pri uvozu, inspektori za hranu presjekli su put do kupca i manjim količinama prehrambenih artikala koje su zatekli u prodaji.

"Povučeno je oko 140 kilograma hrane koja je bila neprikladna za upotrebu zbog isteklog roka upotrebe, promjene senzornih svojstava i neodgovarajućih deklaracija. Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima je zatečeno po svega nekoliko pakovanja hrane neprikladne za upotrebu iz razloga što velike količine hrane isteklog roka upotrebe sami trgovci povlače iz prometa", naglašava Makivićeva.

Riječ je, kako saznajemo, najčešće o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe kao što su mliječni proizvodi, odnosno obična pavlaka i ona za kuvanje, jogurt, margarin. Na spisku su još i osvježavajuća pića i sokovi, ali i slatkiši, odnosno keks, biskvit, marmelada, grickalice, puding, kao i razni začini.

Dragutin Bošković, predsjednik Udruženja za zaštitu interesa potrošača RS, kaže da je praksa takva da ono što ne može da prođe u Evropi ili u državama u regionu - ulazi u BiH.

"Problem je što u nekim slučajevima deklaracije budu prepravljene, ili na njima budu pogrešno napisani podaci. U takvoj situaciji su potrošači nemoćni i može ih spasiti samo veći angažman inspekcije", ocjenjuje Bošković.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar