Novak ''melje''! Poslije Čilića i Vavrinka ''stradao''!

Novak Đoković furioznom igrom savladao je Stanislasa Vavrinku sa 6:3, 6:0 u drugom kolu grupe A na završnom mastersu u Londonu. Samo u prva dva gema Vavrinka je parirao najboljem teniseru sveta, koji ima maksimalan učinak jer je u prvom kolu deklasirao Marina Čilića sa 6:1, 6:1, ali još nije i teoretski osigurao plasman u polufinale pred susret sa Tomašom Berdihom.

Tenis 12.11.2014 | 22:45
Novak ''melje''! Poslije Čilića i Vavrinka ''stradao''!

Novak je u prvom kolu oborio rekord ostvarivši najbržu pobedu u istoriji mastersa u Londonu, deklasirao je Marina Čilića za nepunih 57 minuta, a hrvatskog tenisera je u sredu nadigrao i Tomaš Berdih.

Za sigurno prvo mesto na kraju sezone, neophodne su mu pobede nad Vavrinkom i Berdihom, a Švajcarca je pobedio 16. put u 18. susretu, i to na spektakularan način. Četiri gema uzeo je bez izgubljenog poena, od toga tri pri servisu Vavrinke, a meč je okončao za 65 minuta i 18 sekundi.

Prvi set: Vavrinka bolji do Novakovog niza od 11 poena i serije 17:1

Prvi gem podsetio je na maratonske borbe starih rivala, Novak je dva puta izbegao brejk, a zatim je došao do prilike da povede izlaskom na mrežu. I pored toga, Vavrinka je oštrom dijagonalom došao do izjednačenja, a zatim je treću priliku za oduzimanje servisa iskoristio.

U prvom gemu je bilo atraktivnih poteza, početak drugog obeležile su greške, a Novak je propustio jednu priliku za brejk. To je iskoristio Vavrinka, pa je na 2:0 otišao uz odličan udarac iz teške pozicije. Tek onda je prvi as ohrabrio Đokovića, žestoko je napao i naterao rivala da pošalje lopticu u mrežu, za prvi gem osvojen bez izgubljenog poena.

To je zapravo bio samo početak niza, uz duplu servis grešku Vavrinke je Novak poveo sa 40:0, a onda je njegov protivnik poslao lopticu na tribine za 2:2 u gemovima. Tek posle 11 uzastopnih poena je pogrešio Novak, ali to ga nije sprečilo da preokrene. Potpuno dominantnom igrom "šetao" je Vavrinku i pri njegovom servisu, pa je još jednom došao do brejka bez izgubljenog poena, u velikoj seriji 17:1.

Zahvaljujući velikom samopouzdanju, posle jedne duže razmene je reskirao sa drop šotom i pogodio mrežu, da bi se zatim vratio u stari ritam za 5:2. Uspeo je zatim Vavrinka da izbegne gubitak prvog seta, konačno je pružio zadovoljstvo londonskoj publici željnoj nadigravanja, a ne simultanke, uprkos duploj servis greški koja je Novaku donela set loptu. Za nešto više, bio mu je neophodan brejk, a nije mu bio ni blizu. Agresivnost i pritisak na mreži okončale su prvi set posle 42 minuta igre.

Drugi set: Vavrinki preostalo da aplaudira boljem posle dva brza brejka

Gde je Novak stao u prvom, nastavio je u drugom setu. Brzo je došao do prilike do brejk i realizovao je nakon duge razmene udaraca u kojoj je dočekao grešku protivnika, kog je izluđivala činjenica da Đoković uspeva da poentira i iz potpune defanzive i nemogućih situacija, ali je i pored toga umeo sportski da mu oda priznanje aplauzom.

Sve što je usledilo, podsetilo je na sredinu prvog seta. Uz kombinovane udarce Đoković je koristio i preterano jak servis Švajcarca da dođe do novog brejka i 3:0.

Iako je još jednom dobio aplauze ljubitelja tenisa u Londonu, Vavrinka nije uspeo da uzvrati dominantnom "broju 1" i makar ublaži poraz. Preostalo je samo da se "svedu računi", Novak je imao 13 vinera i 17 neiznuđenih grešaka, dok je Vavrinka imao čak 29 grešaka.

Komentari / 0

Ostavite komentar