PDP: Dejton osnova sporazuma sa SDA i DF

Predsedništvo PDP-a ocenilo je sporazum Saveza za promene, SDA i Demokratskog fronta kao dobar, te da je njegova osnova Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je potpredsednik PDP-a Dragiša Delić.

Republika Srpska 13.11.2014 | 08:31
PDP: Dejton osnova sporazuma sa SDA i DF

"Ovom sporazumu osnova je Dejtonski mirovni sporazum koji daje dovoljno komoditeta svim narodima u BiH da deluju, a očuvana je pozicija Republike Srpske. Apsolutno nema reči o zadiranju u promene Dejtonskog sporazuma", rekao je Delić nakon sednice Predsedništva PDP-a u Bijeljini.

Delić je istakao da zbog ove činjenice iznenađuje reagovanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji "spočitava Savezu za promjene da ima izdajnički kapacitet".
Delić je odbacio optužbe da u sporazumu koji je Savez za promene potpisao sa SDA i Demokratskim frontom stoji da se uvode dva nova ministarstva.

"To nije tačno, kao što nije tačno da u sporazumu stoji da će se srpski član Predsedništva BiH birati u parlamentu, nego na neposrednim izborima. Neće se izvršiti ni prenos bilo koje nadležnosti Srpske na nivo BiH", rekao je Delić.

Delić je naglasio da je Predsedništvo PDP-a saglasno i da će insistirati da bude revidirano sve što je dosad urađeno u Savetu ministara BiH, te da se na taj način vidi "ko je napravio određene malverzacije".

On je rekao da PDP apostrofira na problemima kriminala i korupcije, na što je, podsetio je Delić, ukazivano i u predizbornoj kampanji.

Delić je, komentarišući pitanje u vezi sa formiranjem Saveta ministara BiH, rekao da Savez za promene zajedno sa SDA i Demokratskim frontom, trenutno, ima 23 poslanika u Predstavničkom domu.

"To je sasvim dovoljno da se izglasa Savet ministara, ali čekamo odluku lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da se pozicije, koje pripadaju hrvatskom narodu, odnosno HDZ-u, kao njegovom legitimnom predstavniku, popune predstavnicima HDZ-a. Dakle, imamo većinu", rekao je Delić.

On je napomenuo da je Predsedništvo PDP-a na sednici u Bijeljini jasno stavilo do znanja da ne postoji 42 poslanika u Republici Srpskoj ni kod jednog bloka.
"Želeli bismo da vidimo kojih će to 45 poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a praviti većinu", rekao je Delić.

PDP, rekao je Delić, smatra da će formiranje Vlade Republike Srpske teći "sporo i teško".

"Ubeđeni smo da Savez za promene ima većinu i za formiranje vlasti u Srpskoj, što će se pokazati u narednom periodu", dodao je Delić.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Harmonija

12.11.2014 21:32

Sve mu izmiče. Zato se tako ponaša. Još manje od mjesec dana i biće manji od virusa. Za nepovjerovati je šta nam je uradio. Upravo on neće ostati dugo u toj zgradi.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

12.11.2014 21:35

Shvatite , nema ukidanja RS , nema treceg entiteta i nema unitarne BiH , to je jasno kao dan ! Nego " dragi nasi politicari " mi , " vasi podanici " , smo nezaposleni , vecina nas nema pravo na lijecenje i vecina nas ne zna kako sastaviti mjesec do kraja , da prezivi !Pocnite raditi za nase dobro , " radili " ste , skoro svi , za vase dobro vise od 22 godine , mislim da je red i na nas " obicne male ljude " , zar ne ?!

ODGOVORITE
Name

Bravo

12.11.2014 21:37

Slazem se potpuno svama.

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanovic

12.11.2014 22:24

Savez polako melje Laktasenka i slaze kockice. Promjene su pocele jos 12.10. samo to niko nije javio bajici (najvjerovatnije niko nema od njegovih bliski guzolizaca da mu to saopsti a on sam u svom ludilu to nece da shvati ni pod tackom razno). Dugo su nas zamajavali sa velikim braniocima RS-a, a narodu sve teze i sve gladniji i zedniji zivota i posla. Tiha voda Saveza rusi sve prepreke! NAPRIJED DO POBJEDE, JER GOTOV JE!

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

12.11.2014 22:34

E moj Edo, u pravu si ti, ali se baca prašina u oči da bi se obmanama i lažima ostalo na vlasti.

ODGOVORITE
Name

odgovor Edo,Slatina-Tuzla

13.11.2014 07:13

Edo, kako misliš da za tebe rade dobro političari koji su manje više bili na vlasti u zadnjih petnaest godina, mi sami sebe lažemo, što nismo svi glasali za treće političare koji nisu imali veze sa vlasti do sada, kako PDP može biti stranka promena ili SDS ili SDA, ne budimo smešni, da ne bude zablude isto mislim i za vladajuće.

ODGOVORITE
Name

Odgovor Darko Stojanović

13.11.2014 07:16

Ti si očit primer da mašta radi svašta....

ODGOVORITE