Novo zaduženje Fonda PIO Srpske

Vlada Srpske je najnovijom Odlukom odobrila novo zaduženje Fondu PIO Republike Srpske u iznosu od 45 miliona maraka.

Republika Srpska 11.11.2014 | 20:01
Novo zaduženje Fonda PIO Srpske

Zaduženje veće od uobičajenog redovnog je zbog slabijeg priliva novca u budžet ali i obećanja o većim penzijama.

Najnovijom Odlukom Vlade Fondu PiO odobreno je da se zaduži 45 miliona maraka. Sve je učinjeno prije aktuelne isplate penzija. Saznajemo veće zaduženje Fondu PIO od uobičajenog mjesečnog odobreno je zbog slabijeg priliva sredstava od doprinosa u budžet ali i zbog obećanog povećanja penzija. Predsjednik udruženja penzionera priča kako prevelika birokratija guši penzijsko invalidski sektor.

Ako će novo povećano zaduženje Fonda PIO i značiti neznatno povećanje penzija to neće mnogo promjeniti stanje u novčanicima onih sa najnižim penzijama. Penzioneri se žale da ne mogu da plate ni sve ljekove. Marica Podić iz Banjaluke uvjerava kako zbog skupih lijekova i PDV gotovo kompletnu penziju troši na ljekove i dadžbine.

Ekonomisti podsjećaju da se Fond PIO svaki mejsec zadužuje 15 do 25 miliona jer drugačije nije u mogućnosti da isplati penzije. Prevedeno penzioneri u Srpskoj penzije konstantno dobijaju na kredit.

Zaključno sa krajem septembra ukupno zaduženje Vlade, Fondova i opština prema komercijalnim bankama iznosio je milijardu i 47 miliona maraka. Podatak koji neumoljivo vuče na dno Republiku Srpsku analiziraju ekonomisti.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kkk

11.11.2014 18:59

Vidite sa Bajom to..pa masa penzionera u mom okruženju je glasala za Baju..kao nemaju za koga drugog Gospodo penzioneri..pravac kontejner sada..Nije mi vas žao taman da travu pasete..

ODGOVORITE
Name

šup škola

11.11.2014 19:35

Uskoro će i dudan u penziju, nacionalnu

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.11.2014 19:46

Samo napred, zadužite i šesnaesto koljeno. MMF ne voli one koji ništa ne duguju.

ODGOVORITE
Name

OPA

12.11.2014 10:08

To Baja zaduzuj dok mozes,ti i neznas drugacije. Bravo majstore.

ODGOVORITE